Ανεβάζει τους τόνους ο Ερντογάν – Απειλεί την Ολλανδία με κυρώσεις (video)

21:59 13/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κλιμακώνει τη ρητορική της έντασης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της διένεξης για την πολιτική εκστρατεία που θέλει να διεξαγάγει η Άγκυρα στην Ευρώπη. Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε την Ολλανδία με διπλωματικές κυρώσεις και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου στην Άγκυρα στον Ολλανδό πρέσβη, ο οποίος βρίσκεται σε άδεια εκτός της χώρας. Παράλληλα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση και προς τη Γερμανία,

κατηγορώντας το Βερολίνο ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία. Μάλιστα, απευθυνόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ είπε «Ντροπή σου», ενώ κάλεσε τους Τούρκους που διαμένουν στην Ευρώπη να ψηφίσουν φιλοτουρκικά κόμματα.

Από την Άγκυρα ο Κουρτουλμούς ανακοίνωσε την αναστολή των διπλωματικών σχέσεων υψηλού επιπέδου με την Ολλανδία παρά τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

BREAKING Turkish Deputy PM Kurtulmuş: Turkey bans Dutch ambassador fm entering Turkey, diplomatic flights, high-level govt meetings. pic.twitter.com/6LQkred6Rt

CNN Türk ENG (@CNNTURK_ENG) March 13, 2017

«Κάνουμε ακριβώς ό,τι μας έκαναν. Απαγορεύουμε σε Ολλανδούς διπλωμάτες ή απεσταλμένους να προσγειωθούν στο έδαφός ή να κάνουν χρήση του εναέριου χώρου μας. Αυτοί που δημιούργησαν την κρίση είναι υπεύθυνοι για την εκτόνωσή της» είπε ο Κουρτουλμούς από την Άγκυρα και επανέλαβε την πρόθεση της Άγκυρας για επανεκτίμηση της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου που συνέρχεται στον απόηχο ανάλογων προειδοποιήσεων του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το ενδεχόμενο επανεξέτασης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Σαββατοκύριακο την ολλανδική κυβέρνηση πως ενήργησε σαν «απομεινάρι των Ναζί», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε απαίτησε η Άγκυρα να ζητήσει συγγνώμη, η τουρκική κυβέρνηση επανήλθε απαιτώντας η Χάγη να ζητήσει συγγνώμη.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ακράμ είχε σήμερα πρωτοσέλιδο τίτλο «ναζιστικά σκυλιά».

Η νέα κρίση σηματοδοτεί ένα νέο ναδίρ στις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα