Ανακαλύφθηκε Ρωμαϊκό ναυάγιο στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας

13:59 17/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, η ανακάλυψη ενός ναυαγίου στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας, από το οποίο ήρθαν στην επιφάνεια αγαλματίδια, νομίσματα και όργανα ναυσιπλοΐας, ηλικίας 1.600 ετών αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του είδους για τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι Ισραηλινοί Ραν Φάινσταϊν και Όφερ Ραάναν ανακάλυψαν τυχαία μπρούτζινα αντικείμενα σε κατάδυσή τους τον Απρίλιο. Στη συνέχεια ενημέρωσαν τις αρχές με αποτέλεσμα να συμβάλλουν έτσι στην αποκάλυψη πολύτιμων αντικειμένων της ύστερης Ρωμαϊκής περιόδου: Ό,τι απέμεινε από το φορτίο ενός εμπορικού πλοίου

που μετέφερε προφανώς μέταλλα που προορίζονταν για ανακύκλωση.

Σύμφωνα με τον Τζέικομπ Σαρβίτ, διευθυντή της θαλάσσιας μονάδας της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, φαίνεται πως το πλοίο εγκλωβίστηκε σε καταιγίδα κατά την είσοδό του στο λιμάνι. Πήρε κλίση και συνετρίβη στα βράχια και στην προκυμαία, αφού είχε προσπαθήσει να ρίξει τις άγκυρές του που έσπασαν από τη δύναμη των κυμάτων και του ανέμου.

Μια μπρούτζινη λυχνία με την εικόνα του θεού του ήλιου Σολ, ένα αγαλματίδιο της θεότητας του φεγγαριού Λούνα, μια λάμπα ομοίωμα της κεφαλής ενός αφρικανού σκλάβου, θραύσματα μπρούτζινων αγαλμάτων, μια κάνουλα με τη μορφή αγριογούρουνου, άγκυρες και διάφορα όργανα ναυσιπλοΐας, καθώς και δύο ιδιαίτερα σύνολα αποτελούμενα από χιλιάδες αρχαία νομίσματα βάρους 20 κιλών, συνθέτουν τα πλούτη του πολύτιμου θησαυρού, που ανακαλύφθηκε στο βυθό.


«Δεν βρήκαμε το σύνολο του σκάφους όπως εκείνου στο Ισραήλ πριν από 30 χρόνια», δήλωσαν ο Τζέικομπ Σαρβίτ και ο αναπληρωτής του, Ντρορ Πλάνερ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων.

Η Καισάρεια οικοδομήθηκε από τον βασιλιά της Ιουδαίας, Ηρώδη τον 1ο τον 1ο αι. π.Χ. Σημαντικά ίχνη της ρωμαϊκής και της μεσαιωνικής εποχής αποτελούν ένα από τα θέλγητρα του Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι το 2015, 2.000 χρυσά νομίσματα ηλικίας 1.000 ετών ανακαλύφθηκαν από τους δύτες στην Καισάρεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Ανακαλύφθηκε Ρωμαϊκό ναυάγιο στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα