Αμετανόητος ο Όρμπαν – Αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων

21:31 3/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αμετανόητος εμφανίζεται ο σκληροπυρηνικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Το δημοψήφισμα για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις των μεταναστών ακυρώθηκε διότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μικρότερη από το 50% ωστόσο ο Βίκτορ Όρμπαν θεωρεί ότι είναι δικαιωμένος από το 98% που ψήφισαν ΟΧΙ και προαναγγέλλει συνταγματικές αλλαγές προκειμένου να καταστήσει νόμιμο το αποτέλεσμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«σέβεται τη δημοκρατική βούληση όσων ψήφισαν αλλά και όσων δεν ψήφισαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «εξαιρετικό» και άφησε να εννοηθεί ότι παρά το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό όσων δεν πήγαν στις κάλπες εξακολουθεί να διαθέτει την εντολή να πάει στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα προκειμένου να διασφαλίσει «ότι δεν θα πρέπει να μας αναγκάσουν να δεχθούμε στην Ουγγαρία ανθρώπους με τους οποίους δεν θέλουμε να ζήσουμε μαζί».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε επιπλέον ότι σκοπεύει να καταθέσει σχετική τροπολογία προκειμένου να καταστεί νόμος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ανέφερε ακόμη ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΟΧΙ, δηλαδή 3,23 εκ των 8,24 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα 3,05 εκατομμύρια που ψήφισαν το 2003 υπέρ της έντασης της Ουγγαρίας στην ΕΕ. «Αυτό το όπλο θα είναι αρκετά ισχυρό απέναντι στις Βρυξέλλες» δήλωσε.

Αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «σέβεται τη δημοκρατική βούληση όσων ψήφισαν αλλά και όσων δεν ψήφισαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατά των προσφύγων στην Ουγγαρία, το οποίο όμως ανακηρύχθηκε άκυρο λόγω της μικρής συμμετοχής των πολιτών.

Επισήμανε δε ότι αν το δημοψήφισμα ήταν νομικά έγκυρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δήλωνε ότι «λαμβάνει υπόψη της το αποτέλεσμα». «Και τώρα λαμβάνει υπόψη της το αποτέλεσμα», συνέχισε ο κ. Σχοινάς τονίζοντας ωστόσο, πως η Επιτροπή «σέβεται τη δημοκρατική βούληση όσων ψήφισαν αλλά και όσων δεν ψήφισαν». «Το δημοψήφισμα ανακηρύχθηκε νομικά άκυρο από τις αρμόδιες αρχές», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην ουγγρική κυβέρνηση να χειριστεί το αποτέλεσμα.
Ο κ. Σχοινάς αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν επαναλαμβάνοντας πως ακόμα κι αν ήταν νομικά έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα αφορούσε «μελλοντικές αποφάσεις» και πως είναι υποχρέωση όλων των κρατών – μελών να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα κινηθεί νομικά η Επιτροπή κατά της Ουγγαρίας για τη μη μετεγκατάσταση των 1.300 προσφύγων που της αναλογούν, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο ίδιος εκπρόσωπος παρέπεμψε στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, κατά την οποία επισημαίνεται πως η Επιτροπή «διατηρεί το δικαίωμά της να λάβει δράση» κατά των χωρών που δεν εφαρμόζουν την απόφαση.

Εξάλλου, η αρμόδια για ζητήματα μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό ανέφερε, πως σε συνέχεια της επιστολής που έχουν στείλει κάποιες χώρες καταγγέλλοντας την άρνηση της Ουγγαρίας να δεχθεί πίσω αιτούντες άσυλο, στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, «η Επιτροπή βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις ουγγρικές αρχές αναφορικά με τη μεταφορά αιτούντων άσυλο».

«Οι πολίτες στο δημοψήφισμα δεν υπάκουσαν στο κάλεσμα του Όρμπαν. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι διάλογος για να βρει λύσεις, όχι τεχνητές εντάσεις, ήταν η αντίδραση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνο παιχνίδι» το δημοψήφισμα.

«Ολόκληρη η Ευρώπη νίκησε, ο λαϊκισμός και η ξενοφοβία ηττήθηκαν» δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας να βρει ένα τρόπο να απαντήσει στο δημοψήφισμα της Κυριακής που διεξήχθη σχετικά με την απόρριψη του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ποσοστώσεις στη μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. «Η έλλειψη επαρκούς συμμετοχής που καταγράφηκε στο δημοψήφισμα αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση, πολλοί άνθρωποι δεν προσήλθαν να ψηφίσουν. Πλέον βρίσκεται στα χέρια της ουγγρικής κυβέρνησης να βρει την σωστή λύση και απάντηση«, τόνισε ο Σταϊνμάιερ, έπειτα από συνάντηση του με τον Σλοβάκο ομόλογό του Μίροσλαβ Λάιτσακ στην Μπρατισλάβα.

Keywords
Τυχαία Θέματα