Πλεόνασμα άνω του στόχου προβλέπει η κυβέρνηση – Πυρά από την αντιπολίτευση

20:51 3/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ για το 2017, ανάπτυξη 2,7% και αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 22,4%, προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Για τον επόμενο χρόνο, το προσχέδιο εκτιμά ότι θα καταβληθούν περίπου 1,9 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι σε σχέση με φέτος, ενώ οι δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά περίπου 1,3 δισ, ενώ αφήνει ανοικτό παράθυρο για έξοδο στις

αγορές. Κριτική ασκούν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, με αιχμή την αύξηση των φόρων.

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι είναι η τρίτη χρονιά που η παρούσα κυβέρνηση επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, το οποίο οφείλεται στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, στην ορατή βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σημειώνει πως πέρα από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα η οποία έχει αναληφθεί έναντι των πιστωτών «παραμένει η προτεραιότητα της αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάκαμψης από τη μακροχρόνια ύφεση.»

Σύμφωνα με το υπουργείο στο νέο προσχέδιο έχουν προβλεφθεί παρεμβάσεις όπως

– Η πλήρης επέκταση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.– Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.– Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας, που θα διατίθενται, κατά περίπτωση, για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.– Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας σε ανακοίνωσή του δήλωσε πως «η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, αποτελεσματική και αξιόπιστη».

«Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει ότι η χώρα, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχασε 2 χρόνια. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η οικονομία ”σέρνεται” στο τέλμα. (…) Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση, αποτελεσματική και αξιόπιστη. Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία θα υλοποιήσει εμπροσθοβαρώς διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις. Θα προωθήσει την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών. Και θα ισορροπήσει σε καλό σημείο μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο Γιάννης Κουτσούκος, υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε λόγο για «προκλητικούς κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την «προσδοκώμενη» αλλά αβέβαιη ανάπτυξη και κυρίως για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, την ώρα που προβλέπονται νέοι φόροι 3,1 δις και περικοπές δαπανών 871 εκ. ευρώ μεταξύ των οποίων 571 εκατ. από το ΕΚΑΣ και 300 εκ. από την υγεία και την πρόνοια. Με τέτοιες ταχυδακτυλουργίες για το μοίρασμα της φτώχειας, απαντιέται από μόνο του το ερώτημα του γνωστού κυβερνητικού στελέχους: «Απατεώνες είμαστε;»

«Τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί θα αφαιρέσουν από την κοινωνία άλλα 4,5 δις, τη στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το κράτος φθάνουν ήδη τα 91,5 δις» σχολίασε το Ποτάμι προσθέτοντας πως «το μόνο που μένει ανέπαφο από όλο αυτό το τσουνάμι των μέτρων είναι το κομματικό κράτος (…) Είναι προφανές ότι το ραντεβού του κ.Τσίπρα με τη «δίκαιη ανάπτυξη», αναβάλλεται επ’ αόριστον. »

«Θηλιά στο λαιμό των ήδη ασφυκτιούντων Ελλήνων πολιτών» χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό η Ένωση Κεντρώων. «Για ύστατη φορά, συνιστούμε στην κυβέρνηση την ανεύρεση χρημάτων από αφαίρεση παθογενειών, από συγχώνευση διπλών και τριπλών συντάξεων σε μια και από κατάργηση της σύνταξης των πλουσίων Ελλήνων που έχουν εισόδημα πάνω από 3 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως από κάθε άλλη πηγή. Διαφορετικά, ο σκύλος θα κυνηγάει την ουρά του, αλλά δεν θα την βρίσκει ποτέ», σημείωσε.

Πηγή ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα