17ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας στις Σπέτσες

14:42 26/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 17ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας με τίτλο: «Από τη Μοριακή Βιολογία στην Ιατρική Χημεία», θα πραγματοποιηθεί στις Σπέτσες, από 29 έως 31 Αυγούστου 2016, στην ιστορική Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών, στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναγόρευσης του James Watson, κατόχου Nobel Ιατρικής, σε Επίτιμο Δημότη Σπετσών, για την προσφορά

του στην Επιστήμη και στην Ανθρωπότητα, αλλά και για την υποστήριξή του στην Ελλάδα, ως ένθερμος Φιλέλληνας.

Το συνέδριο θα γίνει στην ιστορική Σχολή, με αφορμή τα 50 χρόνια Συνεδρίων Μοριακής Βιολογίας, καθώς εκεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 1966, οι James Watson και Francis Crick παρουσίασαν την ανακάλυψή τους για τη διπλή έλικα του DNA. Στο συνέδριο και στην εκδήλωση της αναγόρευσης του James Watson, θα συμμετέχει με ομιλία της και η Ελληνίστρια Καθηγήτρια Ποίησης στο King’s College του Λονδίνου, Ruth Padel, τρισέγγονη του Δαρβίνου, με τίτλο: «Charles Darwin: His thought, life and family».

O James Watson το 2012 είχε συνυπογράψει επιστολή επιστημόνων, κατόχων Nobel, προς την Ευρωπαϊκή Ηγεσία για την υποστήριξη της Ελλάδας (Support for Greece). Στις 15 Ιουνίου 2012, είχε αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, με την οποία ζητούσε την υποστήριξη της Ελλάδας. Ο James Watson είναι ο πρώτος, μεταξύ δεκαπέντε κατόχων Νόμπελ, που υπέγραψε πρόσφατα νέα επιστολή υποστήριξης της Ελλάδας, η οποία εστάλη στην Ευρωπαϊκή Ηγεσία από τον Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης – Νομπελίστα Ιατρικής, Harald zur Hausen. Η ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας στην επιστολή ήταν θετική.

Μετά το 1966, η επόμενη επίσκεψη του James Watson στην Ελλάδα, η οποία αποτέλεσε μεγάλη τιμή, ήταν στο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, τον Απρίλιο του 2011. Ο James Watson, Επίσημος Προσκεκλημένος και Κεντρικός Ομιλητής με τίτλο ομιλίας του: «Discovering the Double Helix of DNA», τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών με την αναγόρευση του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής. Η επίσκεψή του το 2011 στην Ελλάδα, απετέλεσε το έναυσμα μιας εν συνεχεία σταθερής επικοινωνίας του με ερευνητές στη χώρα μας.

O James Watson έχει εκδηλώσει επανειλημμένα τα φιλελληνικά του αισθήματα και τον θαυμασμό του για τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό. Το 1966 στις Σπέτσες γνώρισε την Μελίνα Μερκούρη, με την οποία στη συνέχεια συνδέθηκε με φιλία. Την επόμενη χρονιά της γνωριμίας τους, η Μελίνα επισκέφθηκε το Harvard, προσκεκλημένη του Watson, ο οποίος και την ξενάγησε στο Πανεπιστήμιο. Ο James Watson ανταπέδωσε την επίσκεψη την ίδια χρονιά, παρακολουθώντας την παράσταση «Illya Darling στο Broadway», όπου πρωταγωνιστούσε η Μελίνα Μερκούρη. Όπως αναφέρεται στα χρονικά της περιόδου, η Μελίνα Μερκούρη άκουγε σαγηνευμένη τον James Watson να της περιγράφει με τις ώρες τα μυστικά του DNA.

Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

Συνδιοργάνωση:
Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Σπετσών, Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα