Η θέση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για το νομοσχέδιο για την κινητικότητα

13:43 26/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονη είναι η κριτική της ΑΔΕΔΥ για το νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων που κατέθεσε η κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι «είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, περί επιτελικού κράτους και εφαρμόζονται με θρησκευτική ευλάβεια απ’ όλες τις κυβερνήσεις της χώρας μας εδώ και δεκαετίες».

Παράλληλα η συνομοσπονδία θεωρεί ότι οι πολιτικές αυτές «στοχεύουν σε ένα κράτος που ουσιαστικά θα εποπτεύει τις αρμοδιότητες που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρείες, ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει

κυρίως προσωπικό με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Με αυτή την κεντρική επιλογή όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις λειτούργησαν σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Η σημερινή κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό παίρνει ως δεδομένο την εφαρμογή των ισχυουσών μνημονιακών διατάξεων, που υπηρετούν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο για το κράτος. Το δίλημμα επομένως για τους εργαζόμενους δεν είναι μια απλή σύγκριση του ισχύοντος συστήματος μετατάξεων-μεταθέσεων και του προτεινόμενου, για το ποιο είναι καλύτερο ή όχι, αλλά στο αν αυτό απαντάει στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2011 η τότε κυβέρνηση κατάργησε όλες κενές οργανικές θέσεις και δρομολόγησε την αξιολόγηση των δομών, των υπηρεσιών και του προσωπικού του δημοσίου με στόχο τη συγχώνευσή τους και την απόλυση εργαζομένων, πράγμα που δεν ολοκληρώθηκε λόγω της αντίστασης των εργαζομένων και παρέμεινε ως μνημονιακή υποχρέωση που ανέλαβε να ολοκληρώσει με το 3ο μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την καθιέρωση ενός «μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας».

Πιο συγκεκριμένα δημιουργείται το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (ΕΣΚ) που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο από εδώ και στο εξής θα διενεργούνται οι μετατάξεις και οι αποσπάσεις των υπαλλήλων του δημόσιου κι ευρύτερου δημόσιου τομέα στο πλαίσιο πάντα της εφαρμογής των ισχυουσών μνημονιακών διατάξεων».

Το πλήρες κείμενο με αναλυτική παρουσίαση των θέσεων της ΑΔΕΔΥ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της συνομοσπονδίας.

Επίσης η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. «απαιτεί από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να μας ορίσει συνάντηση για να συζητήσουμε για το νομοσχέδιο πριν το καταθέσει στη Βουλή».

Keywords
Τυχαία Θέματα