Δακτύλιος γύρω από εξωτικό νανοπλανήτη

09:22 12/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Έναν δακτύλιο γύρω από τον εξωτικό νανοπλανήτη Χαουμέια, που βρίσκεται πέρα από τον Ποσειδώνα, εντόπισαν οι αστρονόμοι, μεταξύ των οποίων έξι Έλληνες.

Από τους τέσσερις νανοπλανήτες του ηλιακού μας συστήματος –Πλούτωνας, Έρις, Μακεμάκε, Χαουμέια– η τελευταία, που είχε ανακαλυφθεί το 2004, είναι το λιγότερο γνωστό αλλά το πιο ασυνήθιστο ουράνιο σώμα.

Έχει άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο (το έτος της διαρκεί 284 χρόνια) και περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της με πολύ μεγάλη ταχύτητα (με διάρκεια μέρας μόνο 3,9 ώρες). Έχει επίσης πολύ επίμηκες σχήμα -η μία διάμετρός

της είναι τουλάχιστον διπλάσια από την άλλη- πράγμα που την κάνει να μοιάζει μάλλον με βότσαλο ή μπάλα του ράγκμπι παρά με πλανήτη.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η Χαουμέια έχει πυκνότητα έως 1.885 κιλών ανά κυβικό μέτρο, ανακλαστικότητα 0,51 και καμία ατμόσφαιρα αζώτου ή μεθανίου. Ακόμη ο μεγάλος άξονάς της έχει μήκος περίπου 2.320 χλμ. και είναι κατά 17% μεγαλύτερος από τις έως τώρα εκτιμήσεις.

Ο δακτύλιος της βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον ισημερινό της και με την τροχιά του δορυφόρου της Χιιάκα. Ο δακτύλιος έχει πλάτος 70 χιλιομέτρων και περιστρέφεται τρεις φορές πιο αργά σε σχέση με την ταχύτητα περιστροφής της Χαουμέια γύρω από τον άξονά.

Keywords
Τυχαία Θέματα