Η Ιστορία διδάσκεται. Αυτή διδάσκει;

Tweet Κατηγορία: ΆρθραΑρθρογράφος: Γιώργος Καρανάσιος

Η Ιστορία  διδάσκεται. Αυτή διδάσκει;

 

Πέρασαν 72 χρόνια από το έπος του 1940, που οι πρόγονοί μας δώσανε τη ζωή τους, για να ζούμε εμείς ελεύθεροι και με την ευχή να συνεχίσουμε το έργο τους, να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία, όπως τότε οποιαδήποτε απειλή και να εξασφαλίσουμε την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία της πατρίδας μας.

    Η φετινή επέτειος, όπως και κάθε χρόνο άρχισε με τις σχολικές γιορτές και τελείωσε με παρελάσεις

των μαθητών ( από τις ελάχιστες χώρες που συνεχίζονται ) και του στρατού.

     Δεν έλειψαν και εφέτος τα επεισόδια με τα ΜΑΤ, οι διαδηλώσεις, τα δρακόντεια μέτρα με ( δημοκρατικά) κάγκελα παντού, τα συνθήματα, οι συμπεριφορές των μαθητών στις παρελάσεις, η ξυπόλητη μαθήτρια, τα αντιρατσιστικά και αντιναζιστικά περιβραχιόνια και διάφορα συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής σε πρόβες παρελάσεων.

     Η ένδοξη και ιστορική επέτειος του έπους του 1940 αφορά την άρνηση της Ελλάδας στις δυνάμεις του τότε άξονα, του φασισμού και του ναζισμού να κατακτήσουν την πατρίδα μας. Ήταν μία σύγκρουση εθνική και πολιτική.

    Η Ελλάδα πολέμησε εναντίον της φασιστικής Ιταλίας, αντιστάθηκε εναντίον της ναζιστικής κατοχής και πλήρωσε βαρύ τίμημα σε υλικές απώλειες και ανθρώπινα θύματα.

     Ο εορτασμός των ιστορικών επετείων έχει ως σκοπό να θυμίσει ( ανάγκη μνήμης ) στην κοινωνία, στους νέους περισσότερο, ότι υπάρχει ένα κοινό παρελθόν και ότι το παρελθόν ενώνει και διδάσκει.

     Οι σχολικές γιορτές, οι διάφορες εκδηλώσεις και οι παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου, είναι  ένα μέρος μαθημάτων ιστορίας, που διδάσκονται οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και όλοι οι παρατηρητές της σχολικής καθημερινότητας.

     Η Ιστορία διδάσκεται και μέσα από τις επετείους, αλλά και οργανωμένα από τα σχολειά. Διδάσκει, όμως;

     Διδάσκει η Ιστορία, όταν μαθητές έχουν ναζιστικά τατουάζ, καταφεύγουν σε κρούσματα βίας και φωνάζουν συνθήματα υπέρ του ναζισμού και του φασισμού;

    Διδάσκει η Ιστορία, όταν η νεότερη και η σύγχρονη ιστορία διδάσκεται τρεις φορές ως συγκεντρωτική ύλη ( όχι ως διδακτέα) στην διάρκεια της δωδεκάχρονης εκπαίδευσης;

     Διδάσκει η Ιστορία, όταν φαινόμενα που μας ταλαιπωρούν και μας βασανίζουν έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν;

     Αν πράγματι δίδασκε, θα μάθαινε, όποιος φοίτησε στο ελληνικό σχολείο, τι πραγματικά σημαίνει φασισμός, ναζισμός. Θα μάθαινε, ότι  η Ελλάδα, είχε τη μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη αντίσταση κατά την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής, αναλογικά με τον πληθυσμό της, αλλά και τους περισσότερους νεκρούς αμάχους, γιατί, εδώ οι Ναζί «μεγαλούργησαν», «υπερέβαλαν εαυτούς σε ολοκαυτώματα», στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, στο Δοξάτο, στο Χορτιάτη, κ.λ. καθώς και σε στρατόπεδα θανάτου, Άουσβιτς, Τρεμπλίνκα, κ.λ.

     Θα μάθαινε, ότι η  κατάκτηση της Ελλάδας, οι εκτελέσεις και οι δολοφονίες αμάχων, η λεηλασία της παραγωγής και οι ε

Keywords
Τυχαία Θέματα