Επανέρχεται το πόθεν έσχες στις αγορές ακινήτων

Με διάταξη που θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο παύει να ισχύει η ευνοϊκή για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος, κ.λ.π.), η ανέγερση οικοδομής, τη χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, καθώς και τη κατασκευή πισίνας.

Με την επαναφορά του πόθεν έσχες από το 2013, κάθε δαπάνη που θα πραγματοποιεί φορολογούμενος για την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου κτίσματος, για την αγορά οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή οποιασδήποτε άλλης εδαφικής έκτασης καθώς επίσης και για την κατασκευή πισίνας θα

θεωρείται πλέον τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματά του. Όσον αφορά στον ενιαίο φόρο ακινήτων τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαμορφωθούν και οι τελικές ρυθμίσεις. Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Στόχος είναι η είσπραξη 3 δισ. ευρώ ετησίως από την εφαρμογή.

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας και από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. Η νέα κλίμακα θα έχει 8 ή 10 φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φθάνουν μέχρι 3% για μεγάλης αξίας ακίνητα, ενδεχομένως άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια από τα οποία αναμένονται έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η επιβολή φόρου και στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα σημάνει νέα ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο έτος να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοποι κ.α.). Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για να επιβάλλει το νέο φόρο και στα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα