Νέα μόδα: τρόφιμα εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη

Για κάποιο λόγο μια τάση αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και τη Βρετανία υπαγορεύει περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή προκειμένου ο κόσμος να νιώθει πιο χορτασμένος τρώγοντας μικρότερες ποσότητες φαγητού. Το αποτέλεσμα είναι μια νέα σειρά προϊόντων που εμπλουτίζονται με «σκόνη πρωτείνης» τα οποία σιγά-σιγά κερδίζουν έδαφος. Το ερώτημα όμως είναι: χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερη πρωτεΐνη, αν μάλιστα αυτή προστίθεται τεχνητά στο φαγητό μας;

Η μόδα φυσικά συνδέεται

άμεσα με την εμμονή της εποχής για απώλεια βάρους ή έστω με τη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Παλαιότερα, μανιακοί με τις πρωτεΐνες ήταν κυρίως οι μπόντι μπίλντερς οι οποίοι στρέφονταν σε αυτές για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να ενισχύσουν τους μύες τους μετά από μια σκληρή προπόνηση, αντί να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες κρέατος και ψαριού. Φαίνεται όμως πως τώρα η τάση επεκτείνεται και στους απλούς καταναλωτές, οι οποίοι βομβαρδίζονται εσχάτως από δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη. Και στην κατεύθυνση που στρέφονται οι μόδες στρέφεται και η βιομηχανία τροφίμων. Έτσι πολλά προϊόντα έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο εξωτερικό με την ετικέτα «υψηλή πρωτείνη», όπως σάντουιτς από το Marks & Spencer, ψωμιά ακόμα και παγωτά που πωλούνται σε καταστήματα υγιεινής διατροφής με το όνομα Wheyhey και περιέχουν όση πρωτεΐνη διαθέτει ένα στήθος κοτόπουλου.

Προς το παρόν η τάση είναι περιορισμένη γιατί τα τρόφιμα αυτά παραμένουν αρκετά ακριβά, όμως όσο η αγορά ανοίγει, τόσο θα πέφτουν και οι τιμές τους. Οι διατροφολόγοι πάντως προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο μοιάζει δώρο άδωρο. Σε καμία έρευνα δεν φαίνεται η διατροφή του μέσου ανθρώπου του δυτικού κόσμου να υπολείπεται σε πρωτεΐνη -ίσα ίσα συχνά λαμβάνουμε περισσότερη από όση χρειαζόμαστε. Και όσο κι αν μια δίαιτα εμπουτισμένη με πρωτεΐνη μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, οι διαιτολόγοι υπενθυμίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει και καταναλώνοντας τις σωστές τροφές και όχι δοκιμάζοντας προϊόντα που εμπλουτίζονται με σκόνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα