Ευβοιώτικο τηγανόψωμο

Το κλασικό ευβοιώτικο σνακ που προσφέρουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας σε πολλές παραλλαγές: Σκέτο χωρίς γέμιση, με τυρί, με τυρί και αρωματικά χόρτα πίτας αλλά και με ανθότυρο, μέλι και κανέλα.

ΔιαδικασίαΣτον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την μαγιά και 30 ml από το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ (το ειδικό εξάρτημα για ζύμωμα) για περίπου 3 - 4 λεπτά ή με

τα χέρια, μέχρι να γίνει μια λεία, μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο νερό μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη, ξαναζυμώνουμε για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ξεφουσκώσει ελαφρώς. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 με 6 μέρη και τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Ανοίγουμε, με τη βοήθεια του πλάστη, κάθε μικρή μπάλα σε δίσκο διαμέτρου περίπου 10 εκ.. Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου περίπου 2 κουτ. σούπας από τη φέτα και ξανακλείνουμε το ζυμάρι έτσι ώστε να εγκλωβίσουμε μέσα τη γέμιση τυριού. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης σε λεπτό δίσκο περίπου 22 εκ. (ή τόσο, όση η διάμετρος του τηγανιού μας).

Σε ένα μέτριο τηγάνι, ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε κάθε δίσκο για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τους υπόλοιπους δίσκους. Σερβίρουμε τα τηγανόψωμα ζεστά. Μπορούμε αν θέλουμε, να αντικαταστήσουμε τη φέτα με μαλακό και ανάλατο ανθότυρο και να τα σερβίρουμε με μέλι και κανέλα.

Keywords
Αναζητήσεις
τηγανόψωμο αργυρώ, φοκατσια με τυρι
Τυχαία Θέματα
Ευβοιώτικο,evvoiotiko