Hytra απλά

Στο «πανοπτικόν» εστιατόριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών τρώμε απλά, αλλά με πολύ γούστο.

Η θέσηΣτη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στον έκτο όροφο. Επί της Συγρού, ξέρεις.

Η ατμόσφαιραΥπερστυλάτος χώρος που ορίζεται από μια μεγάλη μπάρα, συνέχεια της οποίας είναι η ανοιχτή κουζίνα, και μια μεγάλη τζαμαρία που βλέπει έξω, στη μαγική μας πόλη. Το στυλάτον του πράγματος δεν σε μπουκώνει, η δόση όμως είναι αρκετή για να νιώσεις ότι κάνεις καλή έξοδο. Ωραίος, ωραιότατος φωτισμός, ούτε εκτυφλωτικός, ούτε της συσκότισης.

Μια ξυλινογυάλινη κατασκευή χωρίζει το εστιατόριο

σε δύο μέρη και ισάριθμα προσφερόμενα concept-μενού: την Hytra και το Hytra Απλά. Όχι πως όταν γεμίσει το ένα, δεν μπορείς να κάτσεις στο άλλο. Στο πρώτο, μπάλα παίζει ο αστεράτος Καραθάνος (σ.σ. πόσα και πόσα καλά μου έλεγε από χρόνια η αείμνηστη Εύη Βουτσινά για αυτό το «νεαρό μάγειρα, που κάνει φοβερά πράγματα»), στο δεύτερο, το απλό μενού κατέστρωσε ο Χρύσανθος ο Καραμολέγκος.

Το φαγητόΈχει μια φρεσκάδα μεσογειακή η κουζίνα του Καραμολέγκου, μια ελαφράδα ακόμα και στα πιο βαριά του πιάτα. Δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς το γιατί, αλλά συμβαίνει το εξής κάθε φορά που δοκιμάζω φαγητά του: νιώθω σαν να μου ξανασυστήνεται η ελληνική ή τέλος πάντων η ευρύτερη μεσογειακή κουζίνα, σαν να την ξανασυναντώ φρεσκαρισμένη, όχι φτιασιδωμένη ή απλώς μακιγιαρισμένη, αλλά ξανανιωμένη σαν να λέμε. Και απολύτως ευφρόσυνη. Κι, επίσης, νιώθω σαν να μας κλείνει το μάτι ο σεφ δείχνοντάς μας πως έχει κάτι το εξωτικό η οικεία μας μαγειρική, τονίζοντας ή προσθέτοντας ένα μυρωδικό, ένα μπαχαρικό ή κάτι τέτοιο, φωτίζοντας έτσι μια άγνωστη πλευρά της.

Στο Hytra Απλά έχει σχεδιάσει ένα μενού απλό, πάναπλο, μοντέρνο και νεανίζον, που σίγουρα δεν επιδιώκει να δρέψει δάφνες υψηλής δημιουργίας, όμως έχει ψήγματα καθαρά καραμολεγκικά. Τα «υλικά» του; Μπόλικη εσάνς street food (βλ.βρώμικο, μπέργκερ, κεμπάπ), μπόλικη ανατολή (κιμαδόπιτα με κουκουνάρι και ρόδι, χούμους), μπόλικη ελλάδα (μακαρόνια με βούτυρο και μυζήθρα, φέτα ψητή στο χαρτί). Το αποτέλεσμα δεν θυμίζει αχταρμά, υπάρχει ένα λεπτό νήμα που δένει τα ετερόκλητα σε ένα αρμονικό freestyle σύνολο.

Ακολουθούν οι καλύτερες -κατά τη γνώμη μου- στιγμές του μενού.

Καλωσόρισμα με ψωμί ζυμωτό ελαφρά φυργανισμένο, με εξαιρετικό λάδι και φρέσκια ρίγανη. Στο μπολάκι, ελιές θρουμπάτες και στεγνά κουμκουάτ, σαν άγλυκο φρουί γλασέ (ζεματισμένα και περασμένα από το φούρνο;). Τι ιδέα!

Κοτόσουπα με γιαούρτι, φρέσκια μέντα, κανέλα, καλαμπόκι και κουκουνάρι. Ανατολίτικη γλύκα.

Φέτα ψητή στο λαδόχαρτο με χειροποίητο γλυκό πελτέ ντομάτας (σαν μαρμελάδα). Λάδι, φρέσκο θυμάρι. Γκουρμεδοταβερνίσιο.

Χούμους με κιμά και φετάκια από δραμινό λουκάνικο. Τηγανητά ρεβίθια (σπάνε δόντια, πρόσεξε!), μπόλικη καπνιστή πάπρικα. Ρωμαλέο πιάτο. Ζήτησε ψωμί.

Κιμαδόπιτα του τηγανιού. Γιαούρτι με σουμάκ και ρόδι. Τι μπορεί να πάει λάθος;

Σουβλάκια κοτόπουλου ντοματομαριναρισμένα. Μαϊντανά, ροζ πιπέρια, μπαχάρια. Στη βάση μπαμπαγκανούς (πουρές μελιτζάνας με ταχίνι, σκόρδο κ.λπ.). Νοστιμότατο το όλον, αλλά η μελιτζάνα Απρίλη μήνα δεν είναι λίγο φάουλ;

Μερίδα κεμπαμπάκια. Ζουμερά και ελαφρώς άψητα (εμένα μου αρέσουν, αλλά αν δεν τρως το κρέας σου αιμάσσον, ζήτα τα πιο ψημένα). Κρεμμυδομαϊντανά, ντοματίνια, πίτες. Τζατζίκι καμωμένο με φέτα παρακαλώ!

Ο λογαριασμόςΤο φθηνότερο πιάτο κοστίζει 7,5 ευρώ, το ακριβότερο 19 – λογικό το λες, καθότι πρόκειται για μπέργκερ από black angus, την ακριβοθώρητη εκείνη ράτσα μόσχου – θυμάσαι; Τα γλυκά κοστίζουν 8 ευρώ. Υπολόγισε πως για ένα πλήρες γεύμα μετά ποτών θα πληρώσεις κατά μέσο όρο 25 - 35 ευρώ το άτομο.

Η κάβαΕνημερωμένη λίστα κρασιών. Το προπονημένο προσωπικό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις οινικούς σκοπέλους και να βρεις το ιδανικό ταίρι για τις επιλογές σου. Ορισμένα κρασιά σερβίρονται και σε ποτήρι. Αρκετά κοκτέιλ, που κοστίζουν κατά μέσο όρο 9-10 ευρώ.

Επιπλέον πληροφορίεςΑν καπνίζεις, θα πρέπει να ανέβεις στον 7ο όροφο, όπου υπάρχει ειδικός στεγασμένος χώρος. Αν ο καιρός είναι καλός, προχώρησε μερικά βήματα πιο πέρα, ανέβα τα σκαλιά στα αριστερά σου (προσεχτικά γιατί είναι σκοτεινά) και περπάτησε μέχρι την άλλη άκρη της ταράτσας, διασχίζοντας το ανοιχτό ντεκ που «σηκώνει» την καλοκαιρινή Hytra. Εκεί θα απολαύσεις το τσιγάρο σου, ανάμεσα σε δεντρολιβανιές και λεβάντες, με την Αθήνα στο πιάτο: Ακρόπολη, Φιλοπάππου κ.λπ. Εδώ, στo οροπέδιο της ΣΓΤ, φτάνει γλυκός ο θόρυβος της Συγγρού.

Το πάρκινγκ είναι χωρητικότητας 200 θέσεων. Θα χρειαστεί να κάνεις μια βόλτα στα γύρω τετράγωνα για να βρεις θέση για το ΙΧ σου το ΠΣΚ. Ανοιχτά κάθε βράδυ.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107, τηλ.: 217 707 1118, 210 3316767.
Keywords
Τυχαία Θέματα