Σύγκρουση γιγάντων

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣύγκρουση γιγάντωνΤετάρτη, Οκτώβριος 7, 2015 - 17:47

Η Google παρουσίασε μια νέα σειρά «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων Nexus, καθώς και τον νέο υπολογιστή-ταμπλέτα της Pixel, σε ακόμη μία προσπάθεια να κόψει μερίδια αγοράς από την Apple.

Τα νέα smartphones

είναι το Nexus 6P και το μικρότερο Nexus 5Χ, σύμφωνα με πρακτορείο Reuters και τους «New York Times». Το πρώτο τηλέφωνο είναι σχεδόν τόσο λεπτό όσο και το iPhone 6 της Apple, έχει πλήρως μεταλλικό περίβλημα, κάμερα 12,3 megapixel και βελτιωμένη οθόνη σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα. Τα νέα τηλέφωνα -που θα βγουν στην αγορά τον επόμενο μήνα- διαθέτουν, επίσης, το καινοτομικό χαρακτηριστικό Nexus Imprint, που επιτρέπει την ταυτοποίηση του δακτυλικού αποτυπώματος του χρήστη, ώστε να μπορεί να κάνει ασφαλείς χρηματικές συναλλαγές μέσω της συσκευής του.
Το Nexus 5X 16 GB (που κατασκευάζεται από την κορεατική LG Electronics για λογαριασμό της Google) θα κοστίζει 379 δολάρια και το Nexus 6P 32 GB (που κατασκευάζεται από την κινεζική Huawei Technologies) θα έχει αρχική τιμή 499 δολάρια.
Το νέο tablet Pixel C διαθέτει ισχυρότερο επεξεργαστή, μνήμη 3 GB και προαιρετικό έξτρα πληκτρολόγιο, ενώ «τρέχει» το νέο λειτουργικό σύστημα Android Marshmallow. Η τιμή του θα αρχίζει από τα 499 δολάρια και θα κυκλοφορήσει στην αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Η Google παρουσίασε και μια νέα έκδοση της συσκευής Chromecast (με τιμή 35 δολάρια), που επιτρέπει την αποστολή (streaming) και την προβολή περιεχομένου από τα κινητά τηλέφωνα στην τηλεόραση μέσω του διαδικτύου. Επίσης, παρουσίασε μια αντίστοιχη συσκευή, το Chromecast Audio, που προσαρμόζεται στα ηχεία του χρήστη και δίνει νέες δυνατότητες ακρόασης μουσικής, καθώς στέλνει στα ηχεία μουσική από ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ παράλληλα μετατρέπει το παραδοσιακό Hi-Fi σε ψηφιακό ασύρματο Wi-Fi. Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σουντάρ Πιντσάι δήλωσε ότι υπάρχουν πλέον 1,4 δισεκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως που «τρέχουν» το λειτουργικό σύστημα Android, έναντι ενός δισεκατομμυρίου πριν από ένα έτος.

Το γράφημα της γνώσης

Θετικά προχωρά, σύμφωνα με τα στελέχη της Google, η ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας, που θα κάνει τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησής της να λειτουργεί πιο έξυπνα και τελικά πιο αποτελεσματικά για τον χρήστη. Το Knowledge Graph (Γράφημα Γνώσης θα προσφέρει στον χρήστη μια ποικιλία απαντήσεων, μέσα στις οποίες θα βρίσκεται σίγουρα και αυτή που αναζητά.

Οι μηχανές αναζήτησης βασίζονται στην αντιστοίχιση λέξεων-κλειδιών με τα ερωτήματα τα οποία δέχονται. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα ενός χρήστη, αφού η μηχανή είτε δεν αντιλαμβάνεται τι ακριβώς έχει ζητήσει ο χρήστης είτε «μπερδεύεται» επειδή κάποια από τις λέξεις κλειδιά έχει πολλές και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους «ταυτότητες».

Ετσι, παραδείγματος χάριν, μια μηχανή αναζήτησης, όταν «δει» ένα αίτημα αναζήτησης ας πούμε για το «U2», πιθανότατα θα παρουσιάσει απαντήσεις που θα αφορούν το δημοφιλές συγκρότημα, ενώ ο χρήστης μπορεί να αναζητά πληροφορίες για το κατασκοπευτικό αεροσκάφος.

Το Γράφημα Γνώσης σχεδιάζεται έτσι ώστε να ψαρεύει απαντήσεις μέσα από έναν ωκεανό περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων δεδομένων και πληροφοριών που το σύστημα προσπαθεί να συσχετίσει με το αίτημα αναζήτησης.

Στόχος του συστήματος δεν είναι να βρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό απαντήσεων, αλλά μια ποικιλία απαντήσεων που πιθανώς να συνδέονται με το αίτημα. Ετσι, όταν το σύστημα εντοπίσει όλες τις πιθανές απαντήσεις, δεν προβάλλει μόνο εκείνες που θεωρεί ότι είναι πιο κοντά στο αίτημα που δέχτηκε, αλλά και τις υπόλοιπες. Στο παράδειγμά μας η μηχανή θα προβάλει απαντήσεις και για το συγκρότημα και για το αεροσκάφος.

Keywords
Τυχαία Θέματα