Στην ουρά για ένα πιάτο μπριάμ

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣτην ουρά για ένα πιάτο μπριάμΔευτέρα, Οκτώβριος 12, 2015 - 13:31

Στο πλαίσιο της δράσης κατά της σπατάλης των τροφίμων, μοιράστηκαν 5.000 μερίδες στους Αθηναίους

Πήραν «φωτιά» τα καζάνια το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Κοτζιά και μέσα σε λίγες ώρες μοιράστηκαν στους Αθηναίους 5.000 μερίδες μπριάμ και περισσότερες από 1.000 φρουτοσαλάτες, στο πλαίσιο της δράσης «ΜΕ-ΝΟΥ για 5000», που διοργανώθηκε κατά της σπατάλης τροφίμων!

Από την Τζίνα Αρβανίτη
Φωτό: Βαγγέλης Μάσιας

Λαχανικά ενός τόνου που θα πήγαιναν χαμένα, απλώς και μόνο γιατί ο κόσμος δεν τα αγόραζε επειδή

δεν είχαν... καλή όψη, δόθηκαν από την κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας στη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε» που ανέλαβε να τα αξιοποιήσει σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βόρειας Ελλάδας, υπό την αιγίδα της βρετανικής περιβαλλοντολογικής οργάνωσης Feedback και του British Counsil. Και κατάφεραν να μαγειρέψουν αυτή την τεράστια ποσότητα μπριάμ σε λιγότερες από 24 ώρες.

«Από το απόγευμα του Σαββάτου ως τα ξημερώματα της Κυριακής συμμετείχαμε στο "disco soupa"! Μαζευτήκαμε σε έναν πολύ όμορφο χώρο και ενώ ακούγαμε μουσική, παράλληλα... ψιλοκόβαμε όλα τα υλικά που μας είχαν δοθεί!» λέει στην «Espressο» ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης από το «Μπορούμε» περιγράφοντας τι συνέβη ώσπου να μοιραστεί στους Αθηναίους το μπριάμ.

Στα μεγάλα καζάνια

Το επόμενο βήμα ανέλαβαν οι σεφ από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας, οι οποίοι άναψαν από τα ξημερώματα τη φωτιά στα μεγάλα καζάνια και άρχισαν να μαγειρεύουν. «Πέρυσι συμμετείχαμε στην ίδια δράση στον Λευκό Πύργο και φέτος ήρθαμε για τον ίδιο λόγο στην Αθήνα. Είμαστε περίπου 15 σεφ. Αρχίσαμε τη διαδικασία στις 6 το πρωί και οι μερίδες άρχισαν να μοιράζονται στον κόσμο ήδη πριν από τις 12 το μεσημέρι!» αναφέρει στην «Espresso» o πρόεδρος της λέσχης Γιώργος Μαστροδημήτρης.

Στην πρωτότυπη αυτή δράση συμμετείχαν επίσης οι Σεφ Χωρίς Σύνορα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων, οι οποίοι φροντίζουν να βρίσκονται πάντα οπουδήποτε στον κόσμο υπάρχει ανάγκη για σίτιση, κυρίως έπειτα από μεγάλες καταστροφές: «Ολα τα μέλη μας γνωρίζουν και φροντίζουν να μην πετιέται απολύτως τίποτα από τα περισσευούμενα. Η εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια μάς έχει δείξει ότι είναι απαραίτητο να μάθουμε όλοι μας να λειτουργούμε έτσι» τόνισε ο πρέσβης τους στην Ελλάδα Χρήστος Γκότσης.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Οι σεφ από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας στην πλατεία Κοτζιά

Λαχανικά και φρούτα έτοιμα να γίνουν μερίδες

Χιλιάδες μερίδες μπριάμ και φρουτοσαλάτες μοιράστηκαν στους Αθηναίους

Keywords
Τυχαία Θέματα