Τα deals με τζιχαντιστές

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤα deals με τζιχαντιστέςΔευτέρα, Οκτώβριος 12, 2015 - 12:18

Πληροφορίες για ναυτιλιακές εταιρίες-φαντάσματα που εκτελούν οργανωμένο λαθρεμπόριο όπλων και τσιγάρων στη Λιβύη και τη Συρία για λογαριασμό των τζιχαντιστών έχει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, και μάλιστα συντάσσει λίστα με αυτές σε συνεργασία με την αμερικανική CIA.

Από τον Θεοδόση Π. Πάνου

Αφορμή για την έρευνα στον τομέα του λαθρεμπορίου από την

ΕΥΠ αποτέλεσε ο εντοπισμός στο νότιο Κρητικό πέλαγος του -υπό σημαία Κολομβίας- πλοίου «Haddad 1» το οποίο ήταν φορτωμένο με χιλιάδες καραμπίνες στρατιωτικού τύπου, τουρκικής κατασκευής και χιλιάδες σφαίρες των εννιά χιλιοστών. Oπως διαπιστώθηκε, η εταιρία στην οποία φέρεται ότι ανήκει το πλοίο εμφανίζεται ως ελληνική, με γραφεία στην Ακτή Μιαούλη. Ωστόσο στην πολυκατοικία στην οποία αντιστοιχεί η διεύθυνση που αναγραφόταν στα επίσημα έγγραφα του σκάφους δεν στεγάζεται ναυτιλιακή εταιρία!

Αμείβονται με πετρέλαιο

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσε η ΕΥΠ, πρόκειται για μια από τις εικονικές εταιρίες, τα βαπόρια των οποίων εδώ και καιρό τροφοδοτούν τους τζιχαντιστές με όπλα και τσιγάρα και αμείβονται με ποσότητες πετρελαίου από τις πετρελαιοπηγές της Μοσούλης, οι οποίες ενάμιση χρόνο τώρα έχουν πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

«Πρόκειται για εταιρίες-φαντάσματα, που δηλώνουν έδρα οπουδήποτε, καθώς δεν διαθέτουν καν γραφεία, παρά μόνο δορυφορικά τηλέφωνα και κινητά τηλέφωνα συγκεκριμένης μάρκας και λογισμικού, τα οποία δεν είναι δυνατό να τα παρακολουθήσουν ακόμα και εξελιγμένα μηχανήματα» λέει στην «Espresso» αξιωματούχος με γνώση των ερευνών.

Τα γερασμένα και σκουριασμένα πλοία αυτών των εταιριών πραγματοποιούν συγκεκριμένα ταξίδια, έχοντας ως κάλυψη τη μεταφορά εμπορευμάτων, όπως πλαστικούς και μεταλλικούς σωλήνες ή μηχανήματα για τον εξοπλισμό εταιριών πετρελαίου. Eτσι δικαιολογούν τα ταξίδια τους στη Λιβύη, κατά κύριο λόγο, και, δευτερευόντως, στη Συρία.

Oσον αφορά τα δρομολόγιά τους, από τις μέχρι τώρα διαπιστώσεις προκύπτει ότι είναι πανομοιότυπα, καθώς φαίνεται ότι πραγματοποιούν ταξίδια από λιμάνια της Ουκρανίας ή της Τουρκίας και πάντα με τον ίδιο προορισμό, δηλαδή τα λιμάνια της Λιβύης, και από εκεί σε κάποιες απόκρημνες ακτές της Συρίας, όπου ξεφορτώνουν το παράνομο εμπόρευμά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα