Η εφορία έρχεται με τη... μάσκα του «Big Brother»

ΠΟΛΙΤΙΚΗΗ εφορία έρχεται με τη... μάσκα του «Big Brother» Τρίτη, Ιανουάριος 20, 2015 - 16:42

Σε καθεστώς «Big Brother» από την Εφορία θα βρεθούν από τη φετινή χρονιά όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες, καθώς τίθεται σε ισχύ το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Μπορεί να διαφωνούν σε πολλά κυβέρνηση και αντιπολίτευση, συμφωνούν όμως σε ένα: όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί την προσεχή Κυριακή, το 2015 θα δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Στόχος όλων

είναι -ως κυβέρνηση- να καταγράψουν και να φορολογήσουν τον «κρυφό πλούτο» που βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων. Με βάση το περιουσιολόγιο θα γίνεται ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για τα εισοδήματα και την περιουσία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές, καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά τους.


Αναλυτικά, η Εφορία θα έχει στη διάθεσή της για κάθε φορολογούμενο έναν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο που θα περιέχει πλήρη στοιχεία για όλα τα εισοδήματα, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες), δάνεια, καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, μετοχές, ομόλογα, καθώς και αναλυτικά στοιχεία δαπανών (φως, νερό, τηλέφωνο).

Συμπληρώνοντας το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις τις οποίες ούτε στο πιο εξαντλητικό ερωτηματολόγιο «πόθεν έσχες» δεν είχε διανοηθεί να περιλάβει ο νομοθέτης. Δηλώνοντας όλοι με κάθε λεπτομέρεια ό,τι έχουν και δεν έχουν, η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης προκειμένου να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα κάθε πολίτη. Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από τη μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή την απόκτηση ή την απώλεια περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις.


Ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει και τα χρήματα που έχει φυλάξει σε μετρητά ή... στο στρώμα του κρεβατιού του. Αν προσπαθήσει να τα αποκρύψει, κινδυνεύει να τα χάσει όλα από τη στιγμή που θα τα ανακαλύψει το κράτος! Επιπλέον, στην ειδική φόρμα που θα συμπληρώνουν οι πολίτες θα πρέπει να ξαναδηλώσουν τα ακίνητα που δήλωσαν στο Ε9, αναφέροντας ακόμη και το πραγματικό τίμημα αγοράς που κατέβαλαν στον πωλητή, άσχετα από το δηλωθέν στο συμβόλαιο που συνήθως συντασσόταν με βάση την αντικειμενική αξία που υπολογίζει η Εφορία.


Επίσης, εκτός από τις γνωστές κατηγορίες που δηλώνονταν έως τώρα στο Ε1 ή στο «πόθεν έσχες» (π.χ. κυβισμός οχήματος, μήκος σκάφους, αριθμός κυκλοφορίας ή λιμένας νηολόγησης), θα ζητείται ακόμη και το πού σταθμεύουν τα οχήματα αυτά! Π.χ. για τα σκάφη θα δηλώνεται σε ποιο πάρκινγκ σκαφών σταθμεύουν όταν δεν βρίσκονται σε λιμάνι, αλλά και η ακριβής διεύθυνση των Ι.Χ. για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει πινακίδες προκειμένου να αποφύγουν τα τέλη κυκλοφορίας. Και τα τιμαλφή και τα έργα τέχνης όμως θα καταγράφονται ένα προς ένα, με αναλυτική περιγραφή, ανά είδος ή τύπο του περιουσιακού στοιχείου, το έτος και το ποσό αγοράς, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, πώς και από πού τα απέκτησε κ.λπ.

Ελενα Σολωμού

Keywords
Τυχαία Θέματα