Γάμοι «βιτρίνα» gay συγγραφέων

18:26 3/6/2016 - Πηγή: Espresso
ΚΟΣΜΟΣΓάμοι «βιτρίνα» gay συγγραφέωνΠαρασκευή, Ιούνιος 3, 2016 - 18:26

Νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε στη Γαλλία φέρνει στο φως πικάντικα περιστατικά από την κρυφή ερωτική ζωή μεγάλων λογοτεχνών και ποιητών

Τα έργα τους έμειναν στην ιστορία της ποίησης και της λογοτεχνίας, αλλά οι ιδιαιτερότητες της προσωπικής ζωής τους «κρύφτηκαν» στα παρασκήνια της Ιστορίας, τις περισσότερες φορές πίσω από γάμους.

Ενα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε στη Γαλλία έρχεται να ξεσκεπάσει τους γάμους-βιτρίνα μεγάλων μορφών των γραμμάτων, όπως ο Γερμανός Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκέτε, ο φιλέλληνας Λόρδος Βύρωνας, ο Οσκαρ Γουάιλντ, ο Γάλλος ποιητής Πολ Βερλέν και ο δημοσιογράφος, ποιητής και πρωτοπόρος του υπερρεαλισμού Λουί Αραγκόν.



Στο «Femmes d'homosexuels célèbres» του Μισέλ Λαριβιέρ αποκαλύπτονται σπαρταριστά περιστατικά από τους γάμους των ομοφυλόφιλων συγγραφέων με γυναίκες που, κατά κανόνα, δεν γνώριζαν την αλήθεια για τις σεξουαλικές επιλογές των ανδρών που παντρεύτηκαν. Ακόμα και μες στην άγνοιά τους οι περισσότερες ήταν δυστυχισμένες από τη στάση τους, με μόνη εξαίρεση την Κριστιάνε Φούλπιους, τη γυναίκα του Γκέτε. «Η ερμαφρόδιτη χάρη της» άρεσε στον ποιητή, που γράφει ευθέως -πιο ευθέως και κυνικά δεν γίνεται- στο έργο του «Ποίηση και αλήθεια»: «Είναι αλήθεια ότι έχω κάνει έρωτα και με αγόρια, αλλά προτιμώ τα κορίτσια, επειδή όταν με κουράζουν ως κορίτσια, μπορεί να επωφεληθώ από αυτά, όπως θα μπορούσα να επωφεληθώ και από τα αγόρια».

Η σεξουαλικότητα, αντίθετα, του Οσκαρ Γουάιλντ, του Πολ Βερλέν και του Λ. Αραγκόν γνώρισε δύο περιόδους. Στην πρώτη, πίεζαν τους εαυτούς τους να συνευρεθούν με γυναίκες, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Ο Αραγκόν είχε παραδεχθεί «ανολοκλήρωτες στύσεις», κάτι που ξεπέρασε πιο μεγάλος, όταν ήταν πια ανοιχτά γκέι. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Αντρέ Ζιντ δεν μπόρεσε να λειτουργήσει την πρώτη νύχτα του γάμου του, κάτι που ωστόσο βόλεψε τη σύζυγό του Μαντλέν Ροντό, που φοβόταν το σεξ. Η Ροντό δεν έδειξε να ανησυχεί ούτε όταν ο άνδρας της σπίτωσε τον νεαρό Ατμάν, κάτω μάλιστα από την ίδια στέγη μ' εκείνη.

Ωστόσο, το 1899 σ' ένα ταξίδι τους στην Αλγερία τον είδε ερεθισμένο από την «τρυφερή, κεχριμπαρένια σάρκα» τριών μαθητών. Λίγη ώρα αργότερα τον επέπληξε, λέγοντάς του: «Είχες την όψη εγκληματία ή τρελού». Και πάλι, όμως, έπεσε από τα σύννεφα το 1916, όταν ανοίγοντας κατά λάθος μια επιστολή που είχε αυτόν για παραλήπτη, διάβασε με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια τις παιδεραστικές περιπέτειές του. Για να τον εκδικηθεί, του έκαψε αλληλογραφία 20 ετών. Οι περισσότερες γυναίκες, ωστόσο, όταν το μάθαιναν, φρόντιζαν να το αποκρύπτουν είτε από μεγάλη αγάπη είτε από ντροπή. Ετσι, οι σύζυγοι του Βερλέν, του Γουάιλντ, ακόμα και του Ιουλίου Βερν όταν το σκάνδαλο ήρθε στη δημοσιότητα, δεν έλεγαν κουβέντα.

Λόρδος Βύρωνας: Απεχθάνομαι να κοιμάμαι με γυναίκα

Οπως τονίζει πολλές φορές στο βιβλίο του ο Λαριβιέρ, η σύζυγος λογιζόταν, ειδικά τις εποχές του κοινωνικού αποκλεισμού των ομοφυλοφίλων, ως μια υπόσχεση άνετης και φυσιολογικής ζωής, όμως η εξέλιξη αυτής της καλά τακτοποιημένης ζωής ήταν αρκετές φορές χυδαία. Αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος είχε βάλει στο μάτι την προίκα 1.000 λιρών της Αν Ιζαμπέλα Μιλμπάνκε, αλλά δεν φρόντιζε να κρατά ούτε τα προσχήματα.

Αργησε να εμφανιστεί στον γάμο τους και στο αυτοκίνητο δεν κρατήθηκε και της είπε ότι την παντρευόταν για τα μάτια του κόσμου. Το βράδυ δε του γάμου τους η νεαρή γυναίκα μπήκε σε μια «κατοικία σκοτεινή και άδεια». Της σέρβιραν ένα κρύο δείπνο και ο Λόρδος Βύρωνας ανέβηκε να κοιμηθεί μόνος του, λέγοντάς της: «Απεχθάνομαι να κοιμάμαι με γυναίκα».

Keywords
Τυχαία Θέματα