Μπίζνες ντροπής με T-shirts για τη «Μ. Αλβανία»

ΠΟΛΙΤΙΚΗΜπίζνες ντροπής με T-shirts για τη «Μ. Αλβανία»Δευτέρα, Δεκέμβριος 1, 2014 - 17:08

Το πλάνο που επεξεργάζονται οι Αλβανοί εθνικιστές καλά κρατεί. Στα σχέδιά τους προκειμένου να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μηνύματα μπήκε και το... εμπορικό πνεύμα. Ετσι, η σημαία της Μεγάλης Αλβανίας, που αναδείχθηκε με ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο πάνω από το Βελιγράδι στη διάρκεια του προκριματικού αγώνα ποδοσφαίρου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016, μεταξύ της Αλβανίας και της Σερβίας, έχει γίνει κορυφαίο αυτοκόλλητο σε φανέλες που πωλούνται σε καταστήματα τουριστικών ειδών

στην αλβανική πρωτεύουσα. Υπενθυμίζουμε ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι υπήρξε διακοπή (λόγω επεισοδίων) και τιμωρία της εθνικής ομάδας της Αλβανίας από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Ακολούθησαν επεισόδια και εθνικιστική έξαρση στα Τίρανα και σε πόλεις της Βόρειας Ηπείρου, όπου κατοικούν στην πλειονότητά τους Ελληνες. Εκεί υπήρξαν προπηλακισμοί, καταστροφές και τραυματίες από την πλευρά των Ελλήνων κατοίκων.

Ο Vojllca Çela, ιδιοκτήτης ενός τέτοιου καταστήματος στο κέντρο των Τιράνων, αναφέρει: «Κυρίως παραμονές των εθνικών εορτασμών της 28ης και 29ης Νοεμβρίου υπάρχει μια καινοτομία φέτος στο μαγαζί μου, πουλάμε μπλουζάκια με τυπωμένη την αλβανική σημαία που “πέταξε” πάνω από το Βελιγράδι και είναι η πρώτη προτίμηση, κυρίως στους νέους. Στο μπλουζάκι αυτό έχει τυπωθεί και η φωτογραφία δύο μεγάλων πατριωτών, του Ισμαήλ Κεμάλι και του Ισα Μπολετίνι, καθώς και χάρτης των εθνικών αλβανικών εδαφών και το φανελάκι προσφέρεται σε διάφορα χρώματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το φανελάκι έχει τιμή από 1.000 έως 1.200 λεκ (επτά περίπου ευρώ) και κυρίως το αγοράζουν Αλβανοί που ζουν στο εξωτερικό και αλλοδαποί.
«Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η ζήτηση, συγκεκριμένα σε αυτό το μπλουζάκι από τη νεολαία» τονίζει ο Çela. Ο Marseli, ένας νέος 23 ετών, λέει: Αγόρασα αυτό το μπλουζάκι επειδή αισθάνομαι περήφανος που είμαι Αλβανός».

Πόσο κοστίζει

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Lajmi Fundit», πρώτο είδος στις πωλήσεις εν όψει της εθνικής εορτής της σημαίας είναι η πώληση της αλβανικής σημαίας που τιμάται 300 λεκ (περίπου δύο ευρώ) και μετά έρχονται τα μπλουζάκια, τα καπέλα και τα φουλάρια με τα εθνικά χρώματα, κόκκινο και μαύρο. Να σημειώσουμε ότι στον περιβόητο χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας, που αποτυπώνεται πλέον και στα μπλουζάκια, τα σύνορα φτάνουν έως τον Αμβρακικό κόλπο και καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της δυτικής Μακεδονίας.

Ελενα Σολωμού

Keywords
Τυχαία Θέματα