Το love story της Χίσλοπ με Τουρκοκύπριο

SHOWBIZΑπό το νησί της Σπιναλόγκας στην πόλη-φάντασμαΤο love story της Χίσλοπ με ΤουρκοκύπριοΣάββατο, Νοέμβριος 29, 2014 - 16:30

Εχει κατακτήσει τον τίτλο της «Βρετανίδας με την ελληνική ψυχή» με το σπαθί της. Και αυτό όχι μόνο επειδή τα τρία από τα τέσσερα βιβλία που έχει γράψει έως σήμερα είναι εμπνευσμένα από την Ελλάδα, αλλά επειδή διατηρεί τόσο στενές επαφές με τη χώρα

μας, που κάλλιστα θα μπορούσε να βγάλει και ελληνικό διαβατήριο!

Η Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία πριν από χρόνια μάς μίλησε με μεγάλη επιτυχία για το νησί των λεπρών, τη Σπιναλόγκα, επιστρέφει στο εκδοτικό προσκήνιο με ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για την πόλη-φάντασμα της Ευρώπης, την Αμμόχωστο, η οποία από το 1974 παραμένει άδεια, «πνιγμένη» από τα αγκαθωτά σιδηροπλέγματα. Ο τίτλος του νέου βιβλίου της είναι «Η Ανατολή» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Στην Κυψέλη

Σε ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της την πετύχαμε στην Κυψέλη, στο στέκι της στη Φωκίωνος Νέγρη, και μιλήσαμε για το καινούργιο μυθιστόρημά της, το Κυπριακό που πρέπει να επιλυθεί, αλλά και την πολυπολιτισμική γειτονιά της, τα Πατήσια, τα οποία υπεραγαπά.

«Είναι μια αυθεντική γειτονιά, με πολύ κόσμο, γεμάτη δέντρα» μας λέει σε άπταιστα ελληνικά η συγγραφέας. «Το γεγονός ότι εδώ μένουν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες δεν με ξενίζει, αφού έτσι συμβαίνει και στο Λονδίνο» αναφέρει η κυρία Χίσλοπ, που μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Κρήτη (έχει αγοράσει σπίτι στο νησί) και την αγγλική πρωτεύουσα. Οταν μάλιστα βρίσκεται στην Αθήνα μένει στα Πατήσια, όπου νοικιάζει ένα διαμέρισμα.

Στο επίκεντρο της νέας ιστορίας της, την οποία η αγαπημένη Βρετανίδα υφαίνει με υποδειγματική λογοτεχνική μαεστρία, βρίσκονται δύο οικογένειες που ζουν στην ίδια γειτονιά και συνδέονται με φιλικές σχέσεις, οι Ελληνοκύπριοι Γεωργίου και οι Τουρκοκύπριοι Οζκάν. Η συγγραφέας πιάνει το νήμα της αφήγησης από το καλοκαίρι του 1972, με την κατασκευή του πιο εντυπωσιακού ξενοδοχείου της Αμμοχώστου, την «Ανατολή». Πίσω από τη χλιδή και τον άκρατο πλούτο όμως της περιόδου εκείνης υπέβοσκε η βία σε μια κοινωνία που φαινόταν ευεπίφορη στις πολιτικές αλλαγές. Μια δυνατή ερωτική ιστορία ανάμεσα στην εύθραυστη Αφροδίτη και στον φιλόδοξο Μάρκο αναδεικνύεται μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου στο οποίο η Χίσλοπ καταφέρνει να θίξει ένα πολιτικό ζήτημα στις ανθρώπινες διαστάσεις του.

«Η Κύπρος ήταν σαν αμπελόφυλλο, που όταν το κρατούσες στην παλάμη σου έδειχνε καταπράσινο και αδιαφανές, αλλά όταν το κρατούσες κόντρα στο φως έβλεπες νεύρα να το διατρέχουν. Η απειλή της βίας σιγόβραζε παντού στο νησί και παρότι η ηλιόλουστη, αισθησιακή εικόνα του εξακολουθούσε να προσελκύει επισκέπτες, συνωμοσίες καταστρώνονταν και ψίθυροι ανταλλάσσονταν στα κρυφά πίσω από τις πόρτες» αναφέρεται στην «Ανατολή», περιγράφοντας την περίοδο λίγο πριν από την εισβολή των Τούρκων στο νησί το 1974. «Ακόμη και λίγες ημέρες πριν από το πραξικόπημα η ζωή στην πόλη κυλούσε κανονικά» εξηγεί η κυρία Χίσλοπ. «Ξεφυλλίζοντας μάλιστα και εφημερίδες της περιόδου εκείνης είδα ότι στα πρωτοσέλιδα υπήρχαν διαφημίσεις για ειδυλλιακές διακοπές στο νησί. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε».
Ηταν δύσκολο για εκείνη -λαμβάνοντας υπόψη και τη σχέση της με την Ελλάδα- να αποφύγει τους στερεοτυπικούς χαρακτηρισμούς και να γράψει ένα μυθιστόρημα για ένα τόσο λεπτό πολιτικό ζήτημα; «Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανθρώπους» εξηγεί η συγγραφέας. «Την περίοδο εκείνη Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ήταν φίλοι. Εμεναν στις ίδιες γειτονιές. Δεν γράφω ένα μανιφέστο, αλλά ένα μυθιστόρημα. Και σε αυτού του είδους τα βιβλία οι ήρωες κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτό που συνέβη στο νησί το 1974 είναι τραγωδία για όλους. Φυσικά κι έχει έρθει η ώρα να λυθεί το Κυπριακό. Επρεπε να έχει γίνει εδώ και σαράντα χρόνια».

Ο δεσμός της με έναν Τουρκοκύπριο!

Η ΠΡΩΤΗ επίσκεψή της στο νησί της Αφροδίτης έγινε το 1978, όταν τελειώνοντας το σχολείο αποφάσισε να επισκεφθεί την Κύπρο μαζί με την παρέα της. «Ηταν μια πραγματική περιπέτεια» μας λέει, αφήνοντας τις αναμνήσεις να την πλημμυρίσουν. «Εκεί ερωτεύτηκα κι έναν Τουρκοκύπριο, ένα πολύ γλυκό παιδί». Οταν πριν από μερικά χρόνια επέστρεψε και πάλι στο νησί, οι εικόνες που αντίκρισε της έμειναν βαθιά χαραγμένες. «Στην Αμμόχωστο είδα από πάρα πολύ κοντά τον φράκτη. Πήγα γύρω γύρω στο συρματόπλεγμα και είδα τους στρατιώτες στην παραλία με όπλα. Τα ξενοδοχεία που μοιάζουν σαν τυφλοί άνθρωποι».
Οπως λέει, μέχρι στιγμής το βιβλίο της στην Αγγλία έχει πουλήσει περισσότερα από 60.000 αντίτυπα. Δηλαδή, περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν μάθει την ιστορία της Αμμοχώστου. «Είναι ένα έγκλημα αυτό που συνέβη εκεί. Σκέφτομαι μάλιστα στην επόμενη εκτύπωση του βιβλίου μετά την τελευταία σελίδα του μυθιστορήματος να γράψω κάτι. Να επισημάνω δηλαδή ότι η Αμμόχωστος είναι ακόμη έτσι, σε περίπτωση που κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι το ζήτημα αυτό δεν έχει επιλυθεί». Οσο για το πού έχει δει την καλύτερη... ανατολή του ηλίου; «Αν και δεν είχα την τύχη έως σήμερα να την απολαύσω, πιστεύω πως θα είναι στην Αμμόχωστο. Τουλάχιστον έτσι τη φαντάζομαι. Αυτή την ανατολή περιμένουν καρτερικά σαράντα ολόκληρα χρόνια οι κάτοικοι του νησιού».

Γιώτα Βαζούρα
Φωτό: Δημήτρης Γκολφομήτσος


Η παρουσίαση

Η ΒΙΚΤΟΡΙΑ Χίσλοπ παρουσίασε και επίσημα το νέο βιβλίο της με τίτλο «Η Ανατολή» και από την εκδήλωση που έγινε στο Gazarte δεν θα μπορούσαν να λείπουν άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί της στην τηλεοπτική επιτυχία του Mega «Το Νησί», που βασίστηκε στο πρώτο best seller της. Η «Ελένη Πετράκη», κατά κόσμον Κατερίνα Λέχου, ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο event, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Μάνο Στρατάκη. Ο Νίκος Ορφανός, που είχε υποδυθεί τον γιατρό της Σπιναλόγκας Χρήστο Λαπάκη, δεν θα μπορούσε να λείπει από το πλευρό της Χίσλοπ, αφού οι δυο τους διατηρούν φιλικές σχέσεις. Εκείνη όμως που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν η Αναστασία Τσιλιμπίου.
Η κοπέλα είχε ενσαρκώσει σε νεαρή ηλικία τη Μαρία Πετράκη, τη μία από τις δύο κόρες του Γιώργη και της Ελένης, έναν ρόλο τον οποίο συνέχισε -μεγαλώνοντας- η Γιούλικα Σκαφιδά.

Ελ. Κυρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα