Η αναθεώρηση του Συντάγματος τρώει τα μνημόνια

11:42 5/1/2014 - Πηγή: TNSite

Από την εποχή του πρώτου Ζαππείου ακόμη, ο κ. Σαμαράς, έχει αναδείξει κατ' επανάληψη την ανάγκη προώθησης ριζοσπαστικών προτάσεων για τον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας ενώ στην πρόσφατη προγραμματική συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλθηκε η ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας εκ μέρους των δύο κομμάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", Οι προτάσεις του κυβερνητικού κόμματος, όπως προέκυψαν από την πολύμηνη προεργασία που διενεργήθηκε στη ΝΔ, θα κινηθούν σε

επτά άξονες και θα καλύπτουν όλες τις διατάξεις του Συντάγματος. Μάλιστα οι προτάσεις θα τεθούν μέσα στο επόμενο διάστημα σε δημόσιο διάλογο.

Ενδεικτικές της προσπάθειας που θα επιχειρηθεί είναι, μεταξύ άλλων, οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε προ διετίας η υπό τον νυν υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο επιτροπή για τη θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή, η θέσπιση χρονικού ορίου για τη θητεία του πρωθυπουργού αλλά και η επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών. Επίσης, η κατάργηση του χρόνου παραγραφής ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών, η ριζική αλλαγή της διάταξης για τη βουλευτική ασυλία και η πρόβλεψη για έλεγχο του "πόθεν έσχες" των πολιτικών προσώπων από ειδικό σώμα.

Η κυβερνητική παράταξη θα προτείνει ακόμη να καθιερωθεί σταθερό εκλογικό σύστημα με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, να υπάρξει διάταξη για εξάντληση της κοινοβουλευτικής περιόδου για να αποφεύγονται πρόωρες εκλογές και να ενισχυθεί η σταθερότητα, να ενισχυθεί ο ρόλος του βουλευτή, να προχωρήσει η ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να ιδρυθεί ειδικό τμήμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημοσίων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων, να προχωρήσουν οι αλλαγές στη διάταξη για τα δημοψηφίσματα και να θεσμοθετηθούν δύο μόνιμοι υπηρεσιακοί υφυπουργοί, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία.

Συζήτηση αναμένεται να γίνει και για το εύρος των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και για την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου για αποσύνδεση της εκλογής του από την πρόκληση εκλογών.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα