Κέρι :Το Ιράκ πρέπει να αντιμετωπίσει μόνο του τους αντάρτες

Ο αγώνας κατά της αλ Κάιντα ανήκει στου Ιρακινούς ενώ η Ουάσιγκτον δεν θα στείλει στρατεύματα, σύμφωνα με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

«Θα βοηθήσουμε στη μάχη αλλά δεν θα στείλουμε στρατεύματα»

«Βρισκόμαστε στο πλευρό της ιρακινής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να απωθήσει τους αντάρτες, όμως αυτή είναι μια μάχη την οποία πρέπει να κερδίσει μόνη της», δήλωσε ο Κέρι μία ημέρα αφού το Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, μια ομάδα που συνδέεται με την αλ Κάιντα, έθεσε υπό τον έλεγχό του την πόλη Φαλούτζα.

«Αυτή είναι μια μάχη που

ανήκει στους Ιρακινούς (…) Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε», υπογράμμισε ο Αμερικανός Υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ισραήλ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Συμπλήρωσε: «Θα τους βοηθήσουμε στη μάχη τους, όμως τελικά θα πρέπει να την κερδίσουν και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να το κάνουν».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιρακινός στρατός έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τοπικές φυλές για να πολεμήσει εναντίον της αλ Κάιντα, η οποία έχει συμμαχήσει με ομάδες Σύρων εξεγερμένων σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας ένα κράτος που θα κυβερνάται βάσει της σαρία (ισλαμικός νόμος).

Επίσης, ο Κέρι υπογράμμισε ότι το Ιράν θα μπορούσε να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση, ακόμη και από το περιθώριο της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης Γενεύη 2, που θα ξεκινήσει στις 22 Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο Αμερικανός Υπουργός δήλωσε ότι δεδομένου ότι το Ιράν, που δεν υποστήριξε την διεθνή συμφωνία για τη Συρία που συνήφθη πέρυσι, δεν θα μπορούσε να είναι «εταίρος σε υπουργικό επίπεδο» στη Γενεύη 2. Όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο από το περιθώριο της διάσκεψης.

The post Κέρι :Το Ιράκ πρέπει να αντιμετωπίσει μόνο του τους αντάρτες appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα