Στο «κυνήγι» των 200 ψήφων το Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Φουλάρει τις… μηχανές το Μέγαρο Μαξίμου καθώς πλησιάζει η ψήφιση του εκλογικού νόμου δεδομένου ότι απομένουν μόνο δύο συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για να εισαχθεί στο Κοινοβούλιο. Αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 20 Ιουλίου.

Η… λογική των αριθμών

Από το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να διαρρέεται ότι ο στόχος των 200 βουλευτών παραμένει εφικτός, όμως οι αριθμοί δείχνουν 198 βουλευτές, στην περίπτωση που δεν διαρραγούν

οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Στην κυβέρνηση, πάντως, εκτιμούν ότι η κίνηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή να διαχωρίσει το άρθρο δύο του νομοσχεδίου για την κατάργηση του μπόνους και τη διατήρηση του 3% για την είσοδο στη Βουλή αλλάζει τα δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί, η αλλαγή πλεύσης του ΚΚΕ που ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους, αλλά και το ακροτελεύτιο άρθρο που ορίζει την έναρξη ισχύος του νόμου.

Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν πώς δεν θα ψηφίσουν την απλή αναλογική, συνολικά, 102 βουλευτές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπολογίζουν στις ψήφους της Χρυσής Αυγής, όμως αν αποφασίσει η κοινοβουλευτική της ομάδα να στηρίξει τον νέο εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση τότε η στήριξη θα φτάσει τους 198 βουλευτές.

Πολιτικό «πρέσινγκ» σε βουλευτές με αριστερές καταβολές

Στο παρασκήνιο φουντώνουν οι επαφές κυβερνητικών στελεχών προκειμένου να πειστούν να δώσουν την ψήφο τους βουλευτές με αριστερές καταβολές. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν διακρίνεται να υπάρχει κάποιο θετική μεταβολή για την κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του, ο κοινοβουλευτικός εκπροσώπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικό κέντρο ή κεντροαριστερά να απαγκιστρωθούν επιτέλους από τις επιδιώξεις της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

«Δυσκολεύομαι να σκεφτώ πώς βουλευτές, προερχόμενοι από την Αριστερά, που αγωνίστηκαν δεκαετίες για την απλή αναλογική, θα καταψηφίσουν μια τέτοια πρόταση στη Βουλή», τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Φίλης.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης έβγαλε από το… συρτάρι τη φράση του Λεωνίδα Κύρκου από την δεκαετία του 80: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θέλετε την απλή αναλογική γιατί δεν θέλετε την διαφάνεια» … Σπύρο». Με τα λόγια αυτά αναφέρθηκε, ουσιαστικά, στους βουλευτές του Ποταμιού Σπύρο Λυκούδη και Σπύρο Δανέλλη.

Το άρθρο Στο «κυνήγι» των 200 ψήφων το Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα