Ψυχραιμία και μικρά κέρδη στις ευρωαγορές

Με μικρά κέρδη έκλεισαν τελικά οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, αφενός δείχνοντας ψυχραιμία ενόψει των ελληνικών εξελίξεων και αφετέρου ακολουθώντας το θετικό κλίμα της Wall Street, η οποία δείχνει έτοιμη να σπάσει ακόμη περισσότερα ιστορικά ρεκόρ πριν εκπνεύσει το 2014.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 6.634 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,05% στις 9.927 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 4.318 μονάδες.

Προς το τέλος της συνεδρίασης περιορίστηκαν

και οι απώλειες στους περιφερειακούς δείκτες, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά έφταναν να υποχωρούν έως και 2,5%.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο βρέθηκε στο -1,15% και στις 19.130 μονάδες, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε κατά 0,84% στις 10.394 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε κέρδη 0,02% στις 343,81 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας, ο VStoxx αυξήθηκε σήμερα κατά 13%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι επενδυτές δείχνουν να ελέγχουν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, μετά και την αποτυχία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, δεν λείπουν οι αναλυτές που τονίζουν ότι ξεκινά μια μακρά περίοδος πολιτικής αστάθειας για τη χώρα, η οποία μπορεί να επεκταθεί και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αυτή η εξέλιξη συμπίπτει με τις προσπάθειες σταθεροποίησης της οικονομίας της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο ταμπλό, η Novo Nordisk κέρδισε 1,4%, καθώς έλαβε την έγκριση που χρειαζόταν από τις αμερικανικές αρχές για την διάθεση του φαρμάκου Saxenda. Οι προοπτικές που διανοίγονται για την εταιρεία σε μια τεράστια αγορά, όπως είναι η αμερικανική βελτιώνει σημαντικά τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία της.

Θετικά κινήθηκε και ο κλάδος των εμπορευμάτων, με τον ειδικό δείκτη του Stoxx 600 να κερδίζει 1,6%. Η Rio Tinto Group σημείωσε κέρδη 2,7% και η BHP Billiton βρέθηκε στο +2,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα