Αύριο η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και η διάλυση της Βουλής

Αύριο, Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014, θα υπογραφεί το προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στις 25 Ιανουαρίου όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η διαδικασία ορίζει ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει διάλυση της Βουλής

με αιτιολογικό την αδυναμία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει το διάταγμα διάλυσης της Βουλής και αμέσως μετά αυτό της προκήρυξης εκλογών για την ημερομηνία που αναφέραμε παραπάνω. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα ορίσει τους υπηρεσιακούς υπουργούς και θα αρχίσει η προεκλογική διαδικασία.

Τα κόμματα θα κληθούν άμεσα να καταθέσουν τους εκλογικούς τους συνδυασμούς συμπληρωμένους με τον αριθμό των υποψηφίων που προβλέπει ο εκλογικός νόμος.

Όσον αφορά τώρα την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, εάν η Bουλή έχει διαλυθεί με οποιονδήποτε τρόπο, όπως τώρα, η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας αναβάλλεται ώσπου να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Bουλή και μέσα σε είκοσι ημέρες, το αργότερο, από τη συγκρότησή της, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4, αφού τηρηθούν και οι ορισμοί της παραγράφου 1 του άρθρου 34.

Aν η διαδικασία για την εκλογή νέου ΠτΔ δεν περατωθεί εγκαίρως, ο υπάρχον πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και μετά τη λήξη της θητείας του ώσπου να αναδειχθεί διάδοχός του. Η πρόβλεψη αυτή του Συντάγματος υπάρχει προκειμένου η χώρα να μην μένει ούτε λεπτό ακυβέρνητη και την όλη διαδικασία εγγυάται ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα