Πέτρες στα νεφρά: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η νεφρολιθίαση, ή αλλιώς οι πέτρες στα νεφρά είναι η δημιουργία λίθων σε διάφορες θέσεις στην ανώτερη αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού, δηλαδή το πυελοκαλυκικό σύστημα και τους ουρητήρες. Οι πέτρες δημιουργούνται από την καθίζηση κρυστάλλων από ουσίες που εμπεριέχονται στα ούρα μας και μπορεί να είναι μία, ή πολλές και να βρίσκονται στο ένα ή και στα δύο νεφρά.

Τα ποσοστά των ανδρών που εμφανίζουν πέτρες στα νεφρά είναι διπλάσια έναντι των γυναικών. Η εξέταση για να διαπιστωθεί η

ύπαρξη ή όχι πετρών στα νεφρά, περιλαμβάνει ακτινογραφία, υπέρηχο, ανάλυση ούρων και αίματος, ενδοφλέβιο ουρογραφία και πιο σπάνια αξονική τομογραφία. Η αποβολή της πέτρας εξαρτάται από το μέγεθος, τη θέση και το σχήμα της. Συνήθως οι μικρότερες των 4 χιλιοστών πέτρες αποβάλλονται αυτόματα ενώ σε περιπτώσεις που ξεπερνούν τα 7 χιλιοστά, η αυτόματη αποβολή είναι πολύ σπάνια.

Η νόσος έχει την τάση να υποτροπιάζει, καθώς άτομα με ένα αρχικό επεισόδιο νεφρολιθίασης υποτροπιάζουν σε ποσοστό 10 έως 15% σε ένα έτος, 35 έως 40% σε μια πενταετία και περίπου 50% σε μια δεκαετία.

Για να γίνει αντιληπτή η πέτρα στο νεφρό, πρέπει να κινηθεί μέσα σε αυτό ή στον ουρητήρα που το συνδέει με την ουροδόχο κύστη.

Τότε, θα παρατηρηθούν τα εξής συμπτώματα:

Έντονος πόνος στο πλάι και πίσω, κάτω από τα πλευρά

Πόνος που «απλώνεται» προς τα κάτω στην κοιλιακή και βουβωνική χώρα

Πόνος που «έρχεται κατά κύματα» και κυμαίνεται σε ένταση

Πόνος κατά την ούρηση

Ροζ, κόκκινο ή καφέ χρώμα στα ούρα

Θολά, ή ιδιαίτερα δυσώδη ούρα

Ναυτία και έμετος

Επίμονη ανάγκη για ούρηση

Ούρηση πιο συχνά από το συνηθισμένο

Πυρετός και ρίγη (εάν υπάρχει μόλυνση)

Μικρές ποσότητες ούρων

Αν η πέτρα κινηθεί προς άλλο σημείο, ο πόνος θα είναι πιο έντονος.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό

Πολύ έντονος πόνος που δυσκολεύει την κίνηση σας

Πόνος που συνοδεύεται από ναυτία και έμετο

Πόνος που συνοδεύεται από πυρετό και ρίγη

Αίμα στα ούρα σας

Δυσκολία στην ούρηση

Τι να κάνετε για να φύγουν ανώδυνα

Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά, δεν χρειάζονται επέμβαση και είναι εύκολο να αποβληθούν μόνες αν ακολουθήσετε κάποια βήματα.

Πολύ νερό

Πίνετε πολύ νερό καθημερινά για να καθαρίσετε το ουροποιητικό σας σύστημα. Με την συχνή ούρηση είναι εύκολο οι πέτρες να βγουν.

Αναλγητικά

Αν μια πέτρα βγει, ο πόνος θα είναι έντονος και θα χρειαστείτε παυσίπονο. Οι γιατροί συνήθως προτείνουν ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη, ή ναπροξένη.

Ιατρική θεραπεία

Τα φάρμακα για αυτή την περίπτωση που είναι γνωστά ως άλφα-αποκλειστές, χαλαρώνουν τους μύες στον ουρητήρα σας, ώστε η αποβολή να γίνει εύκολα και ανώδυνα.

Σε περίπτωση που οι πέτρες είναι μεγάλες και δεν αντιμετωπίζονται με τους τρόπους αυτούς, είτε λόγω μεγέθους είτε επειδή προκαλούν αιμορραγία, νεφρική βλάβη, ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, χρειάζονται ιατρική επέμβαση που θεωρείται ρουτίνας.

Το άρθρο Πέτρες στα νεφρά: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
petres sta nefra
Τυχαία Θέματα