Πανελλήνια συγκίνηση και θλίψη για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο θάνατος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση σε όλη την χώρα. Ο Κωστής Στεφανόπουλος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 90 ετών στις 23:18 της Κυριακής, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν, ύστερα από επιπλοκές που του προκάλεσε πνευμονία.

Σημειώνεται ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατία είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια». Η κηδεία

του σύμφωνα με την επιθυμία της οικογενείας του θα γίνει στον Άγιο Δημήτριο στο Ψυχικό και όχι ως είθισται στο Α’ Νεκροταφείο.

Η ζωή του Κωστή Στεφανόπουλου

Ο Κωστής Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου του 1926. Πατέρας του ήταν ο δικηγόρος Δημήτριος Στεφανόπουλος ο οποίος χρημάτισε βουλευτής Αχαϊας και υπουργός. Μητέρα του ήταν η Βρισηίδα Φιλοπούλου, κόρη του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Φιλόπουλου.

Σε νεαρή η λικία ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν αθλητής της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης, πρώτα στον ανεξάρτητο σύλλογο Κολυμβητικός Όμιλος Γλυφάδας και από το 1949 και μετά στον Αχιλλέα Πατρών. Το 1964 εκλέγεται για πρώτη φορά Βουλευτής Αχαϊας με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ, αφού είχε ήδη προσπαθήσει άλλες τρεις φορές, ανεπιτυχώς.

Εργάζεται ως δικηγόρος ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, ήδη από το 1954 έως τον Ιούλιο του 1974. Το 1974 γίνεται μέλος της Νέας Δημοκρατίας και εκλέγεται στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος. Ο Κώστης Στεφανόπουλος χρημάτισε στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή υφυπουργός Εμπορίου, υπουργός Εσωτερικών και υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Ενώ στις εκλογές του 1977 επανεκλέγεται βουλευτής Αχαϊας ενώ αναλαμβάνει την θέση του Υπουργού Προεδρίας από το 1977 έως το 1981, αρχικά υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στη συνέχεια υπό τον Γεώργιο Ράλλη. Μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1981 και την παραίτηση του Ράλλη από την θέση του Προέδρου διεκδίκησε την Προεδρία του κόμματος, αλλά η ΚΕ εξέλεξε τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Η δεύτερη ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές από το ΠΑΣΟΚ οδηγεί στην παραίτηση του Ευάγγελου Αβέρωφ και σε εσωκομματικές εκλογές. Ο Κωστή Στεφανόπουλος θέτει υποψηφιότητα αλλά χάνει από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη συγκεντρώνοντας 42 ψήφους. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1985 ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) μαζί με εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που τον ακολούθησαν.

Σημαντική στιγμή στιγμή είναι αυτή τον Απρίλιο του 1991 όπου με πρόταση του στο 2ο συνέδριο του κόμματος της ΔΗΑΝΑ το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην ΚΕ ανήλθε στο 25%, το πιο υψηλό για ανώτατο κομματικό όργανο εκείνη την εποχή. Το 1994 μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές ανακοινώνει την διάλυση του κόμματος και την αποχώρησή του από την πολιτική.

Στις 8 Μαρτίου του 1995 εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Πολιτικής Άνοιξης. Επανεκλέγεται στις 8 Φεβρουαρίου του 2000 στην θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με 269 ψήφους έχοντας την υποστήριη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και επτά ανεξάρτητων βουλευτών. Γίνεται έτσι ο πρώτος Πρόεδρος που εκλέγεται με τόση μεγάλη πλειοψηφία υποστηριζόμενος και από τα δύ μεγάλα κόμματα, όπως και ο πρώτος Πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.

Το Νοέμβριο του 2000, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Φεβρουάριο του 2005, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας

Προκόπης Παυλόπουλος: Υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του».

Αλέξης Τσίπρας: Πολιτικός με ηθική και όραμα για την κοινωνία

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου. Ο εκλιπών, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ένας πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε, κατά τη μακρά πολιτική του διαδρομή, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. Διακρίθηκε ως δικηγόρος και ξεχώρισε ως βουλευτής με τη μοναδική ρητορική του δεινότητα. Διετέλεσε πετυχημένος υπουργός και αποτέλεσε για χρόνια κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του και αγαπήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που στο πρόσωπό του είδαν έναν Πρόεδρο προσιτό, σεμνό, φιλικό, ακέραιο και απολύτως προσηλωμένο στο πνεύμα του Συντάγματος.Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει πίσω του ένα πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας, ένα υπόδειγμα πολιτικού που με τη διαδρομή του κέρδισε την εκτίμηση και αναγνώριση φίλων και αντιπάλων Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

δείτε φωτογραφικό υλικό από την πολιτική διαδρομή του Κωστή Στεφανόπουλου

Με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Με τον Αντώνη Σαμαρά

Με τον Μιλτιάδη Εβερτ

Με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ο Κωστής Στεφανόπουλος με τον Μπιλ Κλίντον – Στις 19 Νοεμβρίου 1999, ο τότε πρόεδρος τον ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ήρθε για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα

Συγκίνηση σε όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου



Το άρθρο Πανελλήνια συγκίνηση και θλίψη για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα