Κομοτηνή: Οι συμβουλές ενός Κλειδαρά

09:52 21/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Κλειδώνω κι αμπαρώνω κι ο κλέφτης μέσα είναι» την λαϊκή αυτή φράση θυμάται αρκετά συχνά ο Νίκος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος με κλειδιά και κλειδαριές τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Κομοτηνή, κάθε φορά που καλείται να αντικαταστήσει μια κλειδαριά που έχει παραβιαστεί σε διαμέρισμα ή γραφείο.

«Η κρίση είναι γενική, έχει επηρεάσει όλους τους κλάδους δεν έμεινε κάποιος κλάδος ανεπηρέαστος» δηλώνει και παρουσιάζει τις συνέπειες στο δικό του χώρο «Εκεί που ήταν κάποιος να κάνει δύο και

τρία κλειδάκια, τώρα κάνει ένα. Κοιτάει την τσέπη του και κοιτάει να βολευτεί με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα. Οι φοιτητές επιλέγουν κλειδαριές πιο οικονομικές. Προτιμούν πολύ πιο φθηνά προϊόντα από ότι τα προηγούμενα χρόνια».

Όσον αφορά στα περιστατικά διαρρήξεων ο κος Παπαδόπουλος δηλώνει «Οι διαρρήξεις ήταν πάντα διαρρήξεις» παρατηρώντας κι εκείνος πολλούς κατοίκους της περιοχής να προτιμούν τις θωρακισμένες πόρτες και τους συναγερμούς για να προστατέψουν την περιουσία τους.

«Βασικό είναι να κλειδώνεις. Ακόμη και στο περίπτερο να πας θα πρέπει να κλειδώνεις την πόρτα. Μια πόρτα απλά τραβηγμένη δεν σου παρέχει ασφάλεια. Δεν αφήνουμε το κλειδί από πίσω. Δεν παρέχει ασφάλεια σε σχέση με τον διαρρήκτη. Είναι λανθασμένη η άποψη. Οι διαρρήξεις έχουν αναβαθμιστεί. Να προσέχουμε τις κινήσεις ανθρώπων βγαίνοντας και μπαίνοντας στο σπίτι και ό,τι ύποπτο βλέπουμε να το αναφέρουμε».

Ποιοι, όμως, είναι οι «ξεχασιάρηδες»; “Δεν έχει ηλικία, είτε είσαι 19 ετών, είτε είσαι 60 τα ίδια λάθη κάνεις, τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζεις. Συμβαίνει σε όλους” απαντά ο έμπειρος κλειδαράς συμβουλεύοντας « Στο ένα χέρι να κρατούν τα κλειδιά και με το άλλο να κλείνουν την πόρτα. Να προσέχουν να μην κλειδωθούν» υπενθυμίζοντας ότι «Η ασφάλεια παίζει βασικό ρόλο όχι μόνο στα περιουσιακά μας στοιχεία, αλλά και στην ίδια μας τη ζωή».
Φώτο: Νίκος Παπαδόπουλος Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα