Ώρες αγωνίας για τον τουρισμό

Μια ανάσα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας, δεκάδες χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου

Αφενός το έντονο κλίμα αβεβαιότητας και πολιτικής αστάθειας της Ελλάδας και αφετέρου το κλείσιμο των τραπεζών έχουν οδηγήσει τους

τουρίστες να παγώνουν μαζικά τις κρατήσεις τους και τους επιχειρηματίες του χώρου σε αδιέξοδο.

ΣΕΤΕ: 40% πτώση των κρατήσεων

Πτωτικός είναι ο ρυθμός των κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ξενοφών Πετρόπουλος: «Την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαμε καθημερινά 100 με 120 χιλιάδες κρατήσεις, η πτώση είναι πλέον της τάξεως του 30 με 40%. Χάνουμε δηλαδή, κατά μέσο όρο, 35 με 40 χιλιάδες κρατήσεις ημερησίως. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα αυτό, γιατί ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα το χρόνο να καλύψουμε το κενό, εφόσον η χώρα περιέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και αποκατασταθεί η εικόνα μας στο εξωτερικό.

Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε σοβαρό αριθμό ακυρώσεων, υπάρχουν ορισμένες, αλλά δεν είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε να μας δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Τουρισμού και προσπαθούμε από κοινού να βρίσκουμε άμεσες λύσεις στα όποια θέματα προκύπτουν. Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι για να μπορέσουμε να λύσουμε τα λειτουργικά μας ζητήματα. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω πως οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα και εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Μειώσεις σε ακτοπλοΐα και ναυτιλία

Σημαντική μείωση σημειώνεται και στις κρατήσεις των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εταιρείες Travelplanet24 και airtickets®. Η πτώση εντοπίζεται στις κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων των Ελλήνων ταξιδιωτών και φτάνει έως και 50% για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2015. Οι ακυρώσεις από το 1,05% που είναι το μέσο ημερήσιο ποσοστό ακυρώσεων, ανήλθαν στο 7.2% το διάστημα 27.06.2015 – 1.7.2015, με αποκορύφωμα στις 30.06.2015, που το ποσοστό των ακυρώσεων εκτοξεύτηκε στο 22%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των εταιρειών, οι κρατήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παρουσίασαν άνοδο 10% μέχρι τις 25.6.2015, σε σύγκριση με το 2014. Ωστόσο, από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος στις 27.06.2015 έως και σήμερα καταγράφεται μείωση 60%.

Καλύτερα είναι, μέχρι στιγμής, τα νέα από το εξωτερικό, καθώς η τρέχουσα κίνηση των διεθνών κρατήσεων προς Ελλάδα δεν έχει επηρεαστεί. Το ποσοστό των ακυρώσεων παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα. Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι οι εκκαθαρίσεις πτήσεων, που γίνονταν ανά 15 μέρες, θα πρέπει τώρα να γίνονται ανά εβδομάδα. Από την πλευρά της, η αεροπορική εταιρεία Ryanair, που πέρυσι αύξησε τα δρομολόγιά της στο εσωτερικό, αποφάσισε να μην δέχεται, πλέον, πιστωτικές κάρτες από τους Έλληνες πελάτες της, αλλά μόνον μετρητά για τις κρατήσεις εισιτηρίων οποιασδήποτε πτήσης.

Αγωνιούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού

Μπαράζ ακυρώσεων προγραμματισμένων αφίξεων για τις επόμενες ημέρες, αλλαγή προορισμών, καθώς και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, μας επισημαίνει ο κ. Κώστας Παλασκώνης, πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕ.Π.Ο.Ε.Τ.): «Έχουμε ακυρώσεις σε όλη την Ελλάδα από ξένους τουρίστες, αλλά και από τον εγχώριο τουρισμό. Επίσης, πολλά γκρουπ που επρόκειτο να έρθουν στη χώρα μας, αναχωρούν τελικώς για Τουρκία, Ελβετία, Δανία και Γερμανία. Αντιμετωπίσαμε μεγάλο πρόβλημα και στους αρχαιολογικούς χώρους με τα γκρουπ που ήρθαν, δεν υπήρχαν χρήματα από τα ταξιδιωτικά γραφεία για να βάλουν τον κόσμο μέσα. Μας βοήθησαν το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Πολιτισμού για να το επιλύσουμε. Σημαντικό είναι και το θέμα των καυσίμων, καθώς όλες οι εταιρείες τουριστικών λεωφορείων πρέπει να πληρώνουν με μετρητά τα πρατήρια ανεφοδιασμού. Παράλληλα, τελειώνουν οι προμήθειες τροφίμων, αφού οι εισαγωγείς έχουν καθηλωθεί στα λιμάνια και τα σύνορα της χώρας, χωρίς χρήματα για να εκτελωνίσουν τα προϊόντα τους. Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για το ότι μπορεί να χαθεί φέτος η σεζόν. Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση και στα κόμματα να δώσουν μία λύση. Κάθε μέρα που περνάει η βιομηχανία του τουρισμού στη χώρα μας βουλιάζει». Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο τουρισμός θεωρείται ο στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας, καθώς αποτελεί το 20% του ΑΕΠ με επτακόσιες πενήντα χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ψύχραιμοι οι καταστηματάρχες στην Αθήνα

Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις, αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας που διατηρούν την ψυχραιμία και την αισιοδοξία τους, ελπίζοντας να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, όπως η Στέλλα Χατζηγρηγοράκη, που διατηρεί μαγαζί με σουβενίρ στο Μοναστηράκι. «Όταν ακούσαμε ότι πάμε σε δημοψήφισμα, αρχικά πανικοβληθήκαμε γιατί δεν ξέραμε τι θα συμβεί. Όσο περνάνε οι μέρες, όμως, βλέπουμε ότι έχουμε σημειώσει μια μικρή πτώση στο τζίρο μας και όχι κάτι ανησυχητικό. Πρόβλημα με τα χρήματα οι τουρίστες δεν έχουν, μας πληρώνουν με μετρητά και με κάρτες. Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και ο τουρισμός θα επανέλθει. Τα κανάλια έχουν πανικοβάλει τον κόσμο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, προς το παρόν όλα λειτουργούν κανονικά».

Ένας ακόμα επιχειρηματίας ο Σταύρος Αργυρόπουλος, ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Πλάκα, θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσε.«Οι ξένοι τουρίστες δεν δείχνουν κάποια δυσαρέσκεια με την υπάρχουσα κατάσταση. Εμείς αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το κλείσιμο των τραπεζών, γιατί οι προμηθευτές μας απαιτούν μετρητά. Ευτυχώς, την τελευταία εβδομάδα ο τζίρος μας είναι σταθερός και μπορούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Όσοι περνάνε από την Αθήνα, επειδή πρόκειται να μείνουν λίγες μέρες και έπειτα να μεταβούν στα νησιά, ξοδεύουν χρήματα και επισκέπτονται όλα τα ιστορικά μνημεία της πρωτεύουσας. Η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος που όλοι θέλουν να επισκεφθούν, εμείς κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μείνουν ευχαριστημένοι και εκείνοι ανταποδίδουν. Πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες ο τουρισμός θα κυλήσει ομαλά».

Πώς βιώνουν την κατάσταση οι τουρίστες

Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού έχουν αρχίσει να ρωτούν τους ξενοδόχους για το τι ακριβώς επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πόσο ασφαλής είναι η διαμονή των τουριστών στη χώρα και ποιες θα είναι οι συνέπειες, αν η κυβέρνηση αρνηθεί να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, εκδόθηκαν ταξιδιωτικές οδηγίες (από Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ κ.ά.) στους πολίτες τους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας, προκειμένου να κρατούν μετρητά μαζί τους για κάθε ενδεχόμενο. Παρόλα αυτά φαίνεται πως οι τουρίστες εξακολουθούν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους στη χώρα μας, χωρίς να είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι για το τι μέλλει γενέσθαι, σύμφωνα με όσα μας δήλωσε η Σκάιλερ Χάκερ από τις ΗΠΑ. «Ήρθα πριν λίγες μέρες στην Αθήνα. Ήταν ένα ταξίδι που προγραμμάτιζα εδώ και δύο χρόνια, δεν μετανιώνω καθόλου γι αυτό, ανεξαρτήτως των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε. Αναγκάζομαι, βέβαια, να πληρώνω πάντα με μετρητά γιατί αρκετοί δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες, αλλά τί να γίνει; Σκοπεύω μέσα στις επόμενες μέρες να επισκεφθώ και τα ελληνικά νησιά, που ελπίζω να είναι τόσο όμορφα όσο και η Αθήνα».

Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει και μια ακόμα τουρίστρια, η Σέιλαν Ότο από τη Μεγάλη Βρετανία. «Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ, η Ελλάδα είναι πανέμορφη χώρα και οι άνθρωποι πολύ φιλικοί. Περνάω πολύ ωραία. Δεν με έχει αγχώσει καθόλου αυτό που συμβαίνει στη χώρα σας, ούτε με έχει δυσκολέψει κάπου. Στεναχωριέμαι, όμως, για εσάς. Ελπίζω όλα να πάνε καλά και να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε των οικονομικών δυσκολιών που βιώνετε, γιατί είστε ένας υπέροχος λαός». Ευρύτερο είναι το πρόβλημα, σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο Έσπερ Μουντ από τη Νορβηγία. «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο ζήτημα, προς το παρόν. Εγώ βρίσκομαι αρκετό καιρό εδώ, η οικογένεια μου ήρθε πριν δύο εβδομάδες. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αγγλία, το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Κατανοούμε απόλυτα τον ελληνικό λαό και τα όσα περνάει, είμαστε δίπλα του».

Η αντίδραση του υπουργείου Τουρισμού

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, έπειτα από επίσημη ενημέρωση που είχε από τους διεθνείς Τour Operators, τον ΣΕΤΕ και την ΗΑΤΤΑ. «Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, κανένα αξιόπιστο και επίσημο μέτρο καταγραφής απώλειας των κρατήσεων, αλλά και οι όποιες μειώσεις υπάρχουν, λόγω των ημερών, μόλις επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς, μπορούν να αποκατασταθούν» δήλωσε η κα Κουντουρά στο ΑΠΕ. «Από τη Δευτέρα, έχουμε πετύχει να είναι απόλυτα διασφαλισμένες και να εκτελούνται κανονικά κάθε τύπου τραπεζικές συναλλαγές όλων των ξένων επισκεπτών της χώρας: Διαρκής επικοινωνία και διαχείριση θεμάτων με Τour Operators, Περιφέρειες και όλους τους φορείς του Τουρισμού. Συντονισμένη διαχείριση, ώστε να έχουν προτεραιότητα τα εμβάσματα παραγγελιών στο εξωτερικό για την τροφοδοσία των επιχειρήσεων του τουρισμού (ξενοδοχεία, εστίαση), ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις», τόνισε το κυβερνητικό στέλεχος. Στη συνέχεια, η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε πως «ο τουρισμός δεν πρέπει να αποτελέσει θέμα για πολιτική εκμετάλλευση, αν θέλουμε να προασπίσουμε και να προστατεύσουμε τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας».

Keywords
ωρες, δημοψηφισμα 2015, ελλαδα, τραπεζες, σετε, travelplanet24, νέα, εταιρεία, ryanair, λύση, αεπ, αθηνα, ηπα, ηαττα, απε, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, μετρο, καθαρα δευτερα, θεματα πανελληνιων, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κομματα, ξενοφων, χωρες, το θεμα, αεπ, γερμανια, δανια, ηαττα, ηπα, θεμα, ισπανια, νησια, ρυθμος, τα νεα, ταξιδιωτικα γραφεια, υπουργειο πολιτισμου, ωρα, ryanair, αισιοδοξια, αξιζει, ανησυχητικο, απε, εβδομαδες, γινονται, γραφεια, δευτερα, διαστημα, δρομολογια, ελενα, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, ελβετια, εβδομαδα, ενημερωση, επικοινωνια, ερχεται, εταιρεία, χακερ, ιδια, υπηρχαν, ισχυει, θεσεις εργασιας, θετικο, εικονα, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, λύση, μειωση, μνημεια, νορβηγια, παντα, οικογενεια, παμε, πλακα, πορτογαλια, προβληματα, σεζον, σετε, συνεχεια, τζιρος, τουρκια, τουρισμος, φτανει, ψυχραιμια, ομορφα, ελληνικα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωστας, ταξιδι, travelplanet24, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα