Ολλανδέζα-«ράμπο» διδάσκει «τεχνικές ανάκρισης» για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Ολλανδοί-«ράμπο» της Δημοσιονομικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Έρευνας ταξίδεψαν από τη χώρα της τουλίπας στην Αθήνα και δίδαξαν «τεχνικές ανάκρισης» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και μιας σειράς οικονομικών εγκλημάτων, που έχουν ως μόνιμο αποτέλεσμα να ζημιώνεται το κράτος με ασύλληπτα ποσά και να πλουτίζουν οι παράνομοι σε βάρος του απλού πολίτη.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στο ακροατήριο, μετά από πρωτοβουλία της Οικονομικής Αστυνομίας, βρέθηκαν περισσότεροι από εκατό

άνδρες και γυναίκες, από την εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς, την αρχή καταπολέμησης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το Σ.Δ.Ο.Ε, το υπουργείο Οικονομικών και τη Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Από τα χείλη των Ολλανδών αξιωματούχων, επικεφαλής των οποίων ήταν γυναίκα-ποινική ερευνήτρια και εκπαιδεύτρια σε θέματα τεχνικών ανάκρισης… κρεμάστηκαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Διεύθυνσης Ανάλυσης Πληροφοριών και της ΓΑΔΑ.

Η δημιουργία matrix φορολογικών στοιχείων και το «παιχνίδι της σιωπής»

Στην εκπαίδευση των Ελλήνων ανακριτικών υπαλλήλων από την ποινική ερευνήτρια-εκπαιδεύτρια της Ακαδημίας Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης της Ολλανδίας(!) προσδιορίστηκαν τα «στάδια» μίας συνέντευξης-προανάκρισης.

Ανάμεσα σε αυτά, όπως πληροφορήθηκαν οι Έλληνες κρατικοί υπάλληλοι είναι η αρχική δημιουργία ενός πίνακα των υπαρχόντων στοιχείων (matrix evidence) και της φόρμας ερωτημάτων, προκειμένου να αντληθούν στοιχεία για τις τυχόν παράνομες ενέργειες του ανακρινόμενου.

Ακόμη προσδιορίζονται ειδικές τακτικές, ώστε ο απολογούμενος ή καταθέτων να μιλά χωρίς διακοπή στον ανακριτή για όσα γνωρίζει και ο κρατικός αξιωματούχος, που γνωρίζει το «παιχνίδι της σιωπής», να του θέτει, μόνο αιφνιδιαστικά, ερωτήσεις με βάση φορολογικά ή άλλου τύπου στοιχεία, που γνωρίζει και τα παραθέτει σταδιακά, με σκοπό να κατευθύνει τη συζήτηση και να ασκήσει πίεση.

Οι κατηγορίες των υπόπτων οικονομικού εγκλήματος

Επιπλέον έγινε ειδική ανάλυση με τα είδη των μαρτύρων ή των υπόπτων για το οικονομικό έγκλημα και υπήρξε διαχωρισμός τους σε συνεργάσιμους ή επιθετικούς με αντίστοιχη προσαρμογή του ανακριτικού υπαλλήλου.

Στους Έλληνες αξιωματούχους ζητήθηκε να επιδεικνύουν «υπομονή και επιμονή» στη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας, προκειμένου να αντλούνται στοιχεία για τις φορολογικές απάτες. Ακόμη έγινε ειδική ενημέρωση, ώστε οι ερευνητές οικονομικών εγκλημάτων να προσαρμόζουν τη συγκέντρωση των στοιχείων και την εξέταση των υπόπτων στα δεδομένα της ποινικής δικονομίας. Και αυτό διότι έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλά στοιχεία, που παρουσιάζονται, δεν μπορεί να γίνει δικαστική εκμετάλλευσή τους, παρά τις αρχικές εντυπώσεις που δημιουργούνται.

Ακολούθησε η παρουσίαση βίντεο από πραγματική ανάκριση και σχολιασμός των τεχνικών, που χρησιμοποιήθηκαν από τον ανακριτικό υπάλληλο. Μάλιστα, οι εκπαιδευτές είχαν ένα… μπαλάκι-αντίστοιχο με αυτό τηλεοπτικών εκπομπών με συνεντεύξεις-που πετούσαν στους Έλληνες αξιωματούχος προκειμένου να συμμετέχει στη διαδικασία της παρουσιαζόμενης ανάκρισης και να προχωρεί σε σχετικά σχόλια.

Οι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας, που διοργάνωσαν το σεμινάριο κατά της φοροδιαφυγής, πριν καλέσουν τους Ολλανδούς, μόλις είχαν ολοκληρώσει έρευνα δύο χρόνων για απάτη-«μαμούθ», από εταιρίες που είχαν αναλάβει τον καθαρισμό κρατικών κτιρίων, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τη ΓΑΔΑ!

Οι εμπλεκόμενοι, όπως προέκυψε από την έρευνα, καθάριζαν κανονικά και νόμιμα-είχαν κερδίσει τον διαγωνισμό-το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, δεκάδες Αστυνομικά Τμήματα και υπηρεσίες του Λεκανοπεδίου και το ΟΑΚΑ.

«Καθάριζαν» και τον ΦΠΑ και ζούσαν σε βίλες με πισίνες

Ακόμη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ναυτικό Νοσοκομείο, όπως και άλλα υπουργεία, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, όμως… καθάριζαν και έκαναν… αόρατη και την καταβολή ΦΠΑ από τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.

Οι ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι των τριών εταιρειών, που στην ουσία δεν απέδιδαν ΦΠΑ, σύμφωνα με όσα είδαν οι «Ράμπο» της Οικονομικής Αστυνομίας, έκαναν μεγάλη ζωή σε πολυτελείς βίλες των νοτίων προαστίων, χρησιμοποιώντας το «τρικ» ανύπαρκτων εταιρειών. Οι τελευταίες εξέδιδαν για λογαριασμό τους εικονικά παραστατικά για εικονικές εργασίες, με υπερτιμολογήσεις, που εξίσωναν συμψηφιστικά τις δαπάνες με τα ποσά καταβολής ΦΠΑ.

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι κατά τα έτη 2008-2012, από τις εμπλεκόμενες εταιρείες διακινήθηκαν 903 εικονικά φορολογικά στοιχεία, συνολικής αξίας 25.717.533 ευρώ. Με τη μέθοδο αυτή δεν απέδωσαν ΦΠΑ ύψους 4.581.774 ευρώ, ενώ «καρπώθηκαν» ποσά που ξεπερνούν τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πως είχε στηθεί η κομπίνα

Σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, οι υπεύθυνοι των τριών εταιρειών, μετά την κατοχύρωση του διαγωνισμού και την ανάληψη του έργου, παρουσίαζαν και αποτύπωναν στα φορολογικά τους βιβλία την εκτέλεση του ως υπεργολαβία με συνεργαζόμενες εταιρείες-ατομικές επιχειρήσεις, επί της ουσίας ανύπαρκτες (κέλυφος), που για το σκοπό αυτό είχαν συσταθεί από συνεργούς τους.

Από αυτές τις εταιρείες (κέλυφος) λάμβαναν και χρησιμοποιούσαν εικονικά φορολογικά στοιχεία και εμφάνιζαν την εκτέλεση των έργων καθαριότητας, ως προϊόν συνεργασιών. Αποτέλεσμα της λήψης και χρήσης των εικονικών φορολογικών στοιχείων ήταν η προσαύξηση των δαπανών και η αποφυγή καταβολής άμεσων φόρων και απόδοσης ΦΠΑ.

Επιπρόσθετα, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών, που έπαιρναν τα εικονικά φορολογικά στοιχεία, χρησιμοποίησαν τις πληρωμές των παραστατικών αυτών, κυρίως μέσω τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών, προκειμένου οι ίδιοι να καρπωθούν μεγάλα χρηματικά ποσά, καθώς οι επιταγές πληρώνονταν προς όφελός τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα