Σκοτεινές ώρες και στο σινεμά

Δύσκολη εβδομάδα για όλους: Για εμάς τους Έλληνες, που αγχωτικά αδειάζουμε τα ράφια των σουπερ μάρκετ, για τον Μπράιαν, που είναι συγγραφέας και ερωτεύεται μια Γαλλίδα, αλλά και για τη Σαρίζ Θερόν, που στη νέα της ταινία αναγκάζεται να εισβάλει στο σκοτεινό παρελθόν της.

από την Αγγελική Γκαλμπένη

Υπομονή και κουράγιο σε όλους!

5 με 7

Λεζάντα: ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΚΟΜΕΝΤΙ, 90’ | ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:

ΒΙΚΤΟΡ ΛΕΒΙΝ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΑΝΤΟΝ ΓΕΛΧΙΝ, ΜΠΕΡΕΝΙΣ ΜΑΡΛΟ, ΟΛΙΒΙΑ ΘΕΚ | ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΑΜΕΡΙΚΗ

Το δίωρο 5 με 7 το απόγευμα για πολλές χώρες σημαίνει «Happy hour» στα ποτά! Είναι η ώρα που ο κόσμος σχολάει απ’ τη δουλειά του και θέλει να πιει ένα ποτάκι με συναδέλφους ή φίλους για να χαλαρώσει. Ειδικά στην Αμερική αυτό συμβαίνει πιο έντονα, ενώ στη Γαλλία αυτό το δίωρο έχει και μια ακόμη έννοια: Σ’ αυτές τις ώρες μπορεί κάθε ζευγάρι να νιώσει ελεύθερο και να αναπτύξει σχέσεις ερωτικού περιεχομένου με τρίτους! Να έχουν δηλαδή μια ερωμένη ή έναν αγαπητικό με τη συγκατάθεση του συντρόφου τους, αρκεί οι ώρες που θα συναντιούνται να είναι μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Στην προκειμένη, βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη και ακολουθούμε από κοντά την καθημερινότητα ενός, εν δυνάμει, συγγραφέα. Ο Μπράιαν δεν έχει εκδόσει ποτέ του κάποιο βιβλίο, δεν έχει άλλη δουλειά και παρόλα αυτά συνεχίζει να ζει μεσ΄ στη μιζέρια του, σε μία απ’ τις πιο πλούσιες περιοχές της πόλης. Οι γονείς του τον προτρέπουν να σταματήσει τη συγγραφή, αφού κιόλας δε φαίνεται να είναι και το μεγάλο ταλέντο του… Μια μέρα -και μαντέψτε τι ώρα θα ήταν πάνω κάτω- αλλάζει η ζωή του, όταν το βλέμμα του πέφτει πάνω σε μια κυρία πρώτης τάξεως και γαλλικής καταγωγής. Η Αριέλ είναι παντρεμένη με έναν επίσης Γάλλο και έχουν δύο παιδιά. Κάτι την τραβάει στον Μπράιαν και σιγά σιγά αναπτύσσεται ένα ειδύλλιο μεταξύ τους.

Η ταινία ξετυλίγει αυτό το ειδύλλιο με πολύ αργό και αναλυτικό ρυθμό. Κάποιες στιγμές αυτός ο ρομαντισμός, που έχει ούτως ή άλλως η ιστορία από μόνη της, σου θυμίζει ότι βλέπεις ρομαντική κομεντί, αλλά δεν είναι αρκετό αυτό για να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή ζωντανό. Είναι η πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του Λεβίν, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο. Αναλύει με πολύ γλαφυρό τρόπο το γιατί για την Άριελ και τον άντρα της είναι αποδεκτό το να έχουν σχέσεις με άλλους. Αυτό που θα χρειαζόταν ανάλυση όμως, πολύ περισσότερο απ’ το παραπάνω είναι το τί βρήκε η Αριέλ στον αποτυχημένο συγγραφέα. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα να τους συνδέει και σαν ζευγάρι φαίνεται να το τραβάνε απ’ τα μαλλιά για να συνδεθούν μαζί τους οι καρδιές των θεατών.

Πολλά απ’ τα «φάουλ» της ταινίας είναι καθαρά σκηνοθετικής ευθύνης. Όχι ότι το «5 με 7» έδωσε απ’ την αρχή άλλη εντύπωση με πιο βαθιές προσδοκίες. Αν το παραλληλίζαμε με σχέση, θα ήταν ένας ερωτικός ενθουσιασμός μικρής διάρκειας, παρά μια σοβαρή σχέση που θα κρατήσει χρόνια.

Σκοτεινός τόπος

Λεζάντα: ΘΡΙΛΕΡ, 110’ | ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΖΙΛ ΠΑΚΕ- ΜΠΡΕΝΕΡ| ΠΑΙΖΟΥΝ: ΧΛΟΗ ΓΚΡΕΙΣ ΜΟΡΙΤΣ, ΣΑΡΛΙΖ ΘΕΡΟΝ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΟΥΛΤ| ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΑΜΕΡΙΚΗ

Σε σκοτεινά μονοπάτια μας οδηγεί η Σαρλίζ Θερόν στη νέα ταινία που πρωταγωνιστεί. Ως κοριτσάκι, ήταν αυτόπτης μάρτυρας τη νύχτα που βιαίως δολοφονήθηκε η μητέρα της και δύο από τις αδελφές της. Η ίδια ως δράστη αναγνώρισε τον αδερφό της. Μετά από χρόνια αρχίζει την αναζήτηση της αλήθειας για το αιματηρό, σκοτεινό, παρελθόν της.

Η ταινία είναι η δεύτερη φορά -και η λιγότερο επιτυχημένη- που διασκευάζεται μυθιστόρημα της Τζίλιαν Φλιν. Το προηγούμενο ήταν το «Gone girl», στο οποίο ο Ντέιβιντ Φίντσερ μας είχε ενθουσιάσει. Ο Μπρένερ, αντιθέτως, στο σκοτεινό του θρίλερ σκοτώνει από νωρίς κάθε διάθεση και κάθε ενδιαφέρον να μάθουμε περισσότερα για τα καλά κρυμμένα μυστικά. Παρόλο το υπέρλαμπρο καστ, αυτός ο σκοτεινός τόπος θα ήταν προτιμότερο να παραμείνει στο σκοτάδι. Λοιπόν, όπως είπαμε, η Λίμπι ήταν μάρτυρας ως μικρό κορίτσι κατά τη δολοφονία της οικογένειας της. Ήταν το 1980 και η σατανολατρεία ήταν στα πάνω της. Δυστυχώς για τον Μπεν (τον αδερφό της Λίμπι) είχε όλα τα αρνητικά προσόντα για να πέσει και ο ίδιος θύμα κατηγορίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και από την αδερφή του, τη Λίμπι.

Η Λίμπι τόσα χρόνια άρμεγε τις τραυματικές της αναμνήσεις, έγραψε ένα βιβλίο που της απέφερε κάποια κέρδη, όχι πια όμως. Επίσης, δεχόταν δωρεές από ανθρώπους που ήθελαν να τη στηρίξουν, αλλά και αυτό έχει σταματήσει τώρα. Ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σκέψη ότι θα πρέπει να αναγκαστεί να βρει μια κανονική δουλειά για να ζήσει.

Εκεί έρχεται η Λιλ, μια γνωστή της, που την προσκαλεί σε μια συνάντηση του «Kill Club». Χωρίς να καταλάβουμε πως και γιατί, η ομάδα αυτή της προσφέρει ένα υπέρογκο ποσό για να αναζητήσει την αλήθεια για τον δολοφόνο της οικογένειάς της και έτσι επιστρέφει στο παλιό της σπίτι.

Γενικά το στόρι της ταινίας είναι βασισμένο σε συμπτωματικά γεγονότα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιολογείται ποτέ καμιά κίνηση, ενέργεια, σκέψη ή ατάκα των πρωταγωνιστών. Από που έχουν αντλήσει κάποια πρόσωπα τις πληροφορίες που δίνουν στη Λίμπι, παραμένει άγνωστο. Γιατί τελειώνει η ταινία, όπως τελειώνει, παραμένει άγνωστο. Το γιατί θα επιλέξετε να δείτε αυτή την ταινία (αν την επιλέξετε), παραμένει άγνωστο!

ΠΡΟΣΕΧΩΣ

1) Ο κύριος Χολμς (από 16/7)

Ηλικιωμένος πια ο ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς, αναπολεί τη ζωή του και τις περιπέτειες του, όταν, για ακόμη μία φορά, θα χρειαστεί να λύσει ένα δύσκολο μυστήριο!

2) Amy (από 9/7)

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την πορεία της Amy Winehouse, γραμμένο με λόγια της ίδιας. Περιέχει ακυκλοφόρητα της τραγούδια και άλλο υλικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα