Επιστολή-καταγγελία κατοίκων και επαγγελματιών του Κέντρου για το εμπόριο ναρκωτικών

Κραυγή απόγνωσης και αίτημα για βοήθεια εμπεριέχει επιστολή κατοίκων ιστορικών περιοχών του κέντρου της Αθήνας, με αποδέκτη τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση.Το καυτό ζήτημα, που τίθεται στον υπουργό, είναι τα φρικτά, από κάθε άποψη, σκηνικά, που στήνουν καθημερινά «μπροστά στις πόρτες και στα γραφεία μας», οι λαθρέμποροι του θανάτου, πουλώντας δόσεις ψευδαισθήσεων στους δυστυχείς χρήστες.Οι συντάκτες της επιστολής, που ξεκαθαρίζουν από την αρχή ότι «έχουμε μάθει-δεκαετίες

πλέον οι περισσότεροι- να αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και χωρίς πανικό διάφορα προβλήματα, που πριν απ όλους τους κατοίκους της πόλης πλήττουν εμάς», περιγράφουν ως διακεκαυμένη ζώνη το τμήμα της οδού Αριστοτέλους (Ηπείρου μέχρι Σμύρνης).

Μοιράζουν το «εμπόρευμα» χωρίς ενόχληση

Όπως πληροφορούν τον αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες, «κάθε απόγευμα, από τις 3 το μεσημέρι μέχρι, το αργότερο, στις 8 το βράδυ, δυο-τρεις ομάδες μοιράζουν ολοφάνερα “το εμπόρευμα” χωρίς να ενοχλούνται από κανέναν και από τίποτα».Οι κάτοικοι, που ζουν ή εργάζονται στην ιστορική περιοχή του κέντρου, αναφέρουν στην επιστολή τους ότι η περιοχή απέκτησε «εντελώς ξαφνικά καλή εικόνα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων». Όμως, από εκεί και πέρα, «ό,τι ενοχλούσε κάποιους να το βλέπουν μπροστά τους “σπρωχνόταν” στην περιοχή μας (παράνομοι μετανάστες, χρήστες ναρκωτικών, κ.λπ.), οπότε έγινε σχεδόν συνώνυμο της επικινδυνότητας το να ζει κανείς ή να κυκλοφορεί στη γειτονιά μας».

Υποτίμηση των σπιτιών και των γραφείων

Και συνεχίζουν στην επιστολή τους: «Είναι περιττό να αναφέρουμε πόσο είναι υποτιμημένα τα ακίνητά μας (σπίτια, γραφεία, καταστήματα), για τα οποία βέβαια πληρώνουμε φόρους και τέλη, με βάση υπολογισμού υπερδιπλάσιες αντικειμενικές αξίες».Ιδιαίτερα οι επαγγελματίες, που στεγάζουν τα γραφεία τους στο κέντρο της πόλης, αναφέρουν στον υπουργό ότι «όλα τα χρόνια παλεύουμε να κρατήσουμε σαν πολίτες ένα επίπεδο ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης-συμβίωσης, σε πολύ δύσκολες συνθήκες.Να κρατήσουμε σαν ελεύθεροι επαγγελματίες τους πελάτες μας, που φοβούνται να έρθουν στην περιοχή.Τώρα όμως το “ποτήρι ξεχείλισε”. Εδώ και τρεις περίπου μήνες, μας έκαναν στέκι διακίνησης ναρκωτικών (πάσης φύσεως) οι έμποροι και οι ντίλερτους».

Η Αριστοτέλους… σούπερ μάρκετ ναρκωτικών

Ιδιαίτερα στο τμήμα της οδού Αριστοτέλους (Ηπείρου μέχρι Σμύρνης) κάθε απόγευμα, από τις 3μ.μ. μέχρι το αργότερο τις 8μ.μ. δύο-τρεις ομάδες μοιράζουν ολοφάνερα το «εμπόρευμα» χωρίς να ενοχλούνται από κανέναν και τίποτα!!!Στο ένα πεζοδρόμιο γίνεται η διακίνηση και στο άλλο βρίσκονται οι τσιλιαδόροι.

«Καλούμε την Αστυνομία, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα!»

Στη συνέχεια θίγουν το ζήτημα των κλήσεων για βοήθεια προς την Αστυνομία. «Πολλοί από εμάς έχουμε καλέσει την αστυνομία, που, όταν και εάν εμφανιστεί, περνά και φεύγει χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Σταματήσαμε διερχόμενο περιπολικό και μας είπε να συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε το πρόβλημα τηλεφωνικά.Ορισμένοι αστυνομικοί μας δήλωσαν ότι πράγματι δεν μπορούν να ενεργήσουν. Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε!Γι’ αυτό κάνουμε την αυτή την έγγραφη διαμαρτυρία-έκκληση προς εσάς και κάθε αρμόδιο, σαν φωνή απόγνωσης αλλά και απαίτησης, να προστατεύσετε τις ανθρώπινες συνθήκες ζωής, την ασφάλειά μας, την ψυχική μας υγεία».

«Δεν είναι δυνατόν πέντε-δέκα έμποροι ναρκωτικών να μας διώξουν από τα σπίτια και τις δουλειές μας»

Και καταλήγουν οι συντάκτες της επιστολής: «Δεν είναι δυνατόν πέντε-δέκα έμποροι ναρκωτικών, παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου, να μας διώξουν από τα σπίτια και τις δουλειές μας.Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι καθημερινά θα γυρνάμε την πλάτη στην παραβατικότητα, ότι θα βοηθάμε σιωπηλά τους εγκληματίες να σκορπάνε το θάνατο και να θησαυρίζουν. Απαιτούμε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος».

Στοιχεία σοκ για τη χρήση ναρκωτικών από μαθητές

H οργισμένη επιστολή έρχεται έναν μήνα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών(26 Ιουλίου). Ακόμη, δηλαδή, ένας σοβαρός λόγος για το αρμόδιο υπουργείο να πάρει μέτρα και πάνω απ’ όλα να προστατεύσει, στο μέτρο του δυνατού, το κομμάτι της νεολαίας, που είναι ευάλωτο στις ουσίες.Γιατί τα συνταρακτικά στοιχεία, που έρχονται στο φως, αναφέρουν ότι ένας στους δέκα μαθητές ηλικίας 15 ετών έχει κάνει χρήση κάνναβης έστω και μία φορά, ενώ αντίστοιχος αριθμός παιδιών της ίδιας ηλικίας δηλώνει ότι έχει κάνει χρήση άλλων ουσιών!

Πανελλήνια έρευνα με τη συμμετοχή 4.141 μαθητών εφηβικής ηλικίας από 245 σχολεία, την οποία πραγματοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής το 2014 και τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε πρόσφατα, έδειξε ότι συνεχίστηκε η αύξηση του ποσοστού των 15χρονων που ανέφεραν χρήση κάνναβης κατά την τετραετία 2010-2014.Οι 15χρονοι μαθητές δήλωσαν, ακόμη, σε ποσοστό 5,1 % πως έχουν κάνει χρήση φαρμάκων (ηρεμιστικών-υπνωτικών) «για αλλαγή της διάθεσης»-«φτιάξιμο», σε ποσοστό 4,2 % χρήση εισπνεόμενων ουσιών (κόλλα, βενζίνη, διαλύτες) και σε ποσοστό 2,9% χρήση έκστασης ή κάποιας άλλης συνθετικής ουσίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά τα 38 από τα 39 συμβουλευτικά κέντρα της χώρας, τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο των «στεγνών» προγραμμάτων, το 2013 απευθύνθηκαν σε αυτά 5.081 άτομα, που αντιμετώπιζαν προβλήματα χρήσης ουσιών -εκ των οποίων τα 587 ήταν έφηβοι. Το 85,1% ήταν άνδρες και το 87% του συνόλου των ατόμων ήταν ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα