ΟΗΕ: « Όπλο» κατά της πείνας τα έντομα

Σκαθάρια, κάμπιες, σφήκες και κάθε λογής έντομο είναι το τελευταίο όπλο των Ηνωμένων Εθνών στη μάχη κατά της πείνας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα βρώσιμα έντομα μπορούν να δώσουν λύσεις τόσο για τη διατροφή ανθρώπων όσο και κατοικίδιων ή ζώων παραγωγής, καθώς έχουν χαμηλά επίπεδα λίπους και υψηλούς δείκτες πρωτεϊνών.

«Τα έντομα βρίσκονται παντού και αναπαράγονται γρήγορα. Δυστυχώς η αηδία που προκαλούν στον καταναλωτή θέτει εμπόδια στην εισαγωγή των εντόμων ως πηγή πρωτεϊνών στη διατροφή των χωρών

της Δύσης» αναφέρει ο ΟΗΕ.

Τα έντομα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι θρεπτικά, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων, ενώ έχουν μικρή επίδραση στο περιβάλλον σε όλο τον κύκλο της ζωής τους.

«Τα άγρια ζώα και τα έντομα αποτελούν συχνά την κύρια πηγή πρωτεΐνης για όσους ζουν κάτω από τα όρια της πείνας, και για εκείνους που ζουν σε δασώδεις εκτάσεις» σχολίασε και ο Γκρατσιάνο ντα Σίλβα γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, περίπου 900 είδη εντόμων είναι βρώσιμα εκ των οποίων τα σκαθάρια και οι κάμπιες είναι τα πιο συνηθισμένα, ενώ ακολουθούν οι μέλισσες, οι σφήκες, τα μυρμήγκια, οι ακρίδες και οι γρύλοι. Λιγότερο δημοφιλείς είναι οι τερμίτες και οι μύγες.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι δύο κιλά εντόμων μπορούν να αντικαταστήσουν ένα κιλό κρέατος. Επίσης τα έντομα μπορούν να δώσουν και εισόδημα σε κατοίκους κυρίως της Αφρικής καθώς τέσσερις μεγάλες φιάλες γεμάτες από κάμπιες μπορούν να αποδώσουν σε εκείνον που θα τις πουλήσει 15 ευρώ.

Η εκτροφή των εντόμων είναι εύκολη διότι μπορεί να γίνει σε οργανικά απορρίμματα, όπως για παράδειγμα τα απορρίμματα τροφίμων. Επίσης τα έντομα χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και παράγουν λιγότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου απ' ό,τι τα ζώα της κτηνοτροφίας.

Η κατανάλωση εντόμων (εντομοφαγία) ήταν ανέκαθεν διαδεδομένη στην παραδοσιακή κουλτούρα ορισμένων περιοχών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα