Κατηγορίες Associated Press για αμερικανικές τηλεφωνικές υποκλοπές

Ταράζει τα νερά με τις κατηγορίες του το Associated Press, το οποίο αναφέρει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησαν σε τηλεφωνικές υποκλοπές των συντακτών του! Συγκεκριμένα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι οι αμερικανικές Αρχές κατέγραψαν τους αριθμούς και τη διάρκεια των εισερχόμενων και των εξερχόμενων κλήσεων από περίπου 20 γραμμές σε διάστημα δύο μηνών.

Το Associated Press

έστειλε μια επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ στην οποία τονίζεται ότι δεν υπάρχει «καμιά δικαιολογία για μια τέτοια συλλογή στοιχείων για τηλεφωνικές επικοινωνίες». Παράλληλα, το πρακτορείο τονίζει ότι ο κατάλογος με τα τηλεφωνήματα που κατασχέθηκε αφορά ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2012 για μια «επιχείρηση της CIA στην Υεμένη η οποία εμπόδισε, την άνοιξη του 2012, μια συνωμοσία της Αλ-Κάιντα με στόχο να εκραγεί μια βόμβα σε ένα αεροπλάνο για τις ΗΠΑ». Ο Γκάρι Προύιτ, επικεφαλής του πρακτορείου, παραδέχθηκε ότι το AP εξετάζει την πιθανότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη και ζήτησε από το υπουργείο να επιστρέψει στο πρακτορείο αυτούς τους καταλόγους των τηλεφωνημάτων και να καταστρέψει οποιοδήποτε αντίγραφό τους.

Από τη μεριά του το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απαντά στις κατηγορίες αυτές, ωστόσο αναφέρει ότι ακολουθεί αριθμό νόμων όταν αναζητεί καταλόγους τηλεφωνημάτων ή άλλες πληροφορίες από οργανισμούς του Τύπου. «Οι κανονισμοί αυτοί μας επιβάλλουν να προσπαθούμε να αποκτήσουμε τις πληροφορίες μας με όλα τα δυνατά μέσα πριν εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε σε επίσημο αίτημα», που επιτρέπει την κατάσχεση των καταλόγων. Οφείλουμε να προειδοποιούμε τον οργανισμό εκ των προτέρων εκτός αν αυτό δημιουργεί σημαντική απειλή για την ακεραιότητα της έρευνας», είναι το σχόλιό του.

«Δεν εμπλεκόμαστε στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με εγκληματολογικές έρευνες, αφού αυτά τα θέματα τα αναλαμβάνει ανεξάρτητα το υπουργείο Δικαιοσύνης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ με τη σειρά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα