Νέα επιστημονική μελέτη συνδέει τις ημικρανίες με το έντερο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, έφερε στο φως τη σχέση του εντέρου με τις ημικρανίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντόνιο Γκονζάλεθ έκαναν ανάλυση DNA σε δείγματα σάλιου και κοπράνων που πήραν από εθελοντές. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι υποφέρουν

από αυτούς τους φρικτούς πόνους ,διαθέτουν στο στόμα και στο έντερό περισσότερους μικροοργανισμούς που διασπούν γρήγορα τα νιτρικά άλατα με αποτέλεσμα την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο αίμα.

Έτσι μάλιστα εξηγούν και οι επιστήμονες γιατί τροφές όπως η σοκολάτα, το κρασί, τα επεξεργασμένα κρέατα ευνοούν την εμφάνιση των ημικρανιών. Ο λόγος είναι τα νιτρικά άλατα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα προϊόντα. Όταν αυτές οι χημικές ουσίες διασπώνται από τα βακτήρια στο σώμα, μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο στο αίμα, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Οι ημικρανίες εμφανίζονται πάνω από μία φορά το μήνα και τα συμπτώματα είναι ναυτία, λήθαργος, με κάποιους να βλέπουν και ένα αμυδρό φως στην περιφερική όρασή τους. Η διατροφή, το στρες και η έλλειψη ύπνου είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τις ημικρανίες, ενώ θεωρείται ότι και οι ορμόνες παίζουν ρόλο, καθώς οι ημικρανίες είναι τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό mSystems δεν έδειξε σε ποιο βαθμό τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου επηρεάζουν τις ημικρανίες, γι αυτό οι επιστήμονες σχεδιάζουν μία επόμενη διατροφική έρευνα. Όπως αναφέρουν, ελπίζουν στο μέλλον με το κατάλληλο αντιβακτηριακό, πιθανώς με μορφή στοματικού διαλύματος, να βοηθηθούν οι πάσχοντες από τις ανυπόφορες ημικρανίες.

Το άρθρο Νέα επιστημονική μελέτη συνδέει τις ημικρανίες με το έντερο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα