Το σπήλαιο που «έθαψε» 370 γυναικόπαιδα επί Τουρκοκρατίας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ένα μέρος που αναμφισβήτητα αξίζει να επισκεφτείτε, είναι το χωριό Μελιδόνι Μυλοποτάμου στο Νομού Ρεθύμνου. Περίπου 18 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό και σε υψόμετρο 220 μέτρων, βρίσκεται το σπήλαιο Μελιδονίου που σήμερα εναλλακτικά φέρει το όνομα Γέρος Σπήλιος.

Ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια στην Ελλάδα με τεράστια ιστορική σημασία καθώς εκεί βρήκαν φρικτό θάνατο 370 γυναικόπαιδα κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Τον

Οκτώβρη του 1823, τα γυναικόπαιδα βρήκαν καταφύγιο στο σπήλαιο, για να γλιτώσουν από τα χέρια των Οθωμανών. Ο επικεφαλής Χουσείν Μπέης πολιόρκησε το σπήλαιο και ζήτησε από τους πολιορκημένους να παραδοθούν, εκείνοι όμως αρνήθηκαν. Το Γενάρη του 1824, οι Τούρκοι έκαψαν το σπήλαιο και τα γυναικόπαιδα βρήκαν φρικτό θάνατο από ασφυξία.

Σήμερα στην «Αίθουσα των Ηρώων» όπου είναι και η κεντρική, διατηρούνται τα οστά των μαρτύρων, μέσα σε πέτρινο οστεοφυλάκιο. Στην είσοδο του Σπηλαίου συναντάμε και ένα παρεκκλήσι στο οποίο κατά την επέτειο της σφαγής πραγματοποιείται τελετή στην μνήμη των μαρτύρων.

Επιβλητικοί βράχοι και μνήμες από την ιστορία, προκαλούν ρίγος στον επισκέπτη Η «αίθουσα των βράχων» και ο «Θάλαμος της Καταβόθρας» είναι από τις πολλές αίθουσες που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες κοσμούν το εσωτερικό του σπηλαίου ολοκληρώνοντας μια εμπειρία που μένει αξέχαστη σε όποιον κάνει αυτό το ταξίδι.

Το άρθρο Το σπήλαιο που «έθαψε» 370 γυναικόπαιδα επί Τουρκοκρατίας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα