Μέλος της ζώνης του Ευρώ η Λιθουανία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ένα ακόμα μέλος απέκτησε η Ευρωζώνη καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν χθες την ένταξη της Λιθουανίας ως μέλους της ζώνης του Ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2015, ενώ παράλληλα ανακοίνωσαν και την ισοτιμία με την οποία θα «κλειδώσει» στο ευρώ το εθνικό νόμισμα λίτας (3,34528 λίτας/ευρώ) της Λιθουανίας.

Όπως έγινε γνωστό η Κομισιόν διαπίστωσε ότι οι προετοιμασίες για την εισαγωγή του ευρώ στη Λιθουανία προχωρούν καλά, συνιστώντας στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα, ώστε

να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας και ανατιμήσεων από τη μετάβαση στο νέο νόμισμα. Η Λιθουανία, η τελευταία από τις χώρες της Βαλτικής που υιοθετεί το ευρώ θα γίνει το 19ο μέλος της Ευρωζώνης.

Το γεγονός της εισαγωγής της Λιθουανίας στο Ευρώ, θα πυροδοτήσει διαδικαστικές αλλαγές στο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς δεν θα ψηφίζουν πια όλες οι χώρες σε κάθε συνεδρίαση, αλλά μόνο 15 κάθε φορά.

Συγκεκριμένα, οι πέντε μεγαλύτερες χώρες θα «μοιράζονται» τέσσερις ψήφους και οι 14 μικρότερες θα μοιράζονται ένδεκα ψήφους.

Το άρθρο Μέλος της ζώνης του Ευρώ η Λιθουανία εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα