Προειδοποίηση Ελλάδας σε Αλβανία για θέμα της μειονότητας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η εχθρική στάση που απέναντι στην ελληνική ομογένεια από την αλβανική κυβέρνηση δημιουργεί ένταση στις σχέσεις της χώρας μας με την Αλβανία στην οποία απήυθυνε προειδοποιήση το υπουργείο Εξωτερικών. Το όλο θέμα έχει προκύψει από ένα σχέδιο συνενώσεων δήμων που προωθεί η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας και το οποίο δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την εκπροσώπηση της μειονότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση στην οποία μέχρι τώρα μπορούσαν να εκπροσωπηθούν.

Το σχέδιο αυτό επρόκειτο να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή χθες και να συζητηθεί

στην ολομέλεια της αλβανικής Βουλής στις 31 Ιουλίου. Με αφορμή το θέμα αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών έγινε σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε βαρύ κλίμα με τον κ. Βενιζέλο να προειδοποιεί τον Αλβανό ομόλογό του πως τυχόν επιμονή των Τιράνων στο συγκεκριμένο σχέδιο θα έχει συνέπειες στην ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Όπως είναι γνωστό στις 24 Ιουνίου, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, η Αλβανία έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε., όμως η ενταξιακή της πορεία ενδέχεται να «κολλήσει» είτε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων είτε, πολύ περισσότερο, να μην αρχίσουν αυτές καν.

Η μεταρρύθμιση την οποία προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα αφορά τη μείωση των αυτοδιοικητικών μονάδων από 374 σε 150. Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση υπέβαλε 5 διαφορετικούς χάρτες συγχωνεύσεων και συνενώσεων στη Βουλή. Από τα σχέδια αυτά δεν εθίγοντο οι πρώην «μειονοτικές περιοχές», που αναγνώριζε το αλβανικό κράτος, δηλαδή οι περιοχές του Αργυροκάστρου και των Αγίων Σαράντα. Διαφορετικά ήταν ωστόσο τα πράγματα στη περίπτωση της Χειμάρρας, την οποία το αλβανικό κράτος σταμάτησε να αναγνωρίζει το 1945 ως μειονοτική περιοχή. Ένα από τα σχέδια αυτά προέβλεπε τη συνένωση της Χειμάρρας με τον Δήμο Βράνιστι, με αμιγώς αλβανικό πληθυσμό, που θα αλλοίωνε τις ισορροπίες. Οι ομογενείς θα προτιμούσαν να ενωθεί η Χειμάρρα με το Λούκοβο που έχει μεικτό πληθυσμό. Ο κ. Βενιζέλος παρενέβη προς υποστήριξή τους στις 10 Ιουλίου με επιστολή προς τον κ. Μπουσάτι.

Ωστόσο, στις 17 Ιουλίου, που το θέμα συζητήθηκε σε επιτροπή της Βουλής, το αντιπολιτευόμενο «τσάμικο» κόμμα PDIU διέρρηξε το μέτωπο της αντιπολίτευσης για αποχή από τη μεταρρύθμιση. Με τη συμμετοχή του υιοθετήθηκε ένας εντελώς διαφορετικός χάρτης που προβλέπει όχι μόνον την ένωση της Χειμάρρας με το Λούκοβο και το Βράνιστι, αλλά και την ικανοποίηση ενός παγίου αιτήματος των Τσάμηδων για τη δημιουργία ενός νέου Δήμου Κονίσπολης, στον οποίον εντάσσονται ορισμένα αμιγώς μειονοτικά χωριά. Μάλιστα, το «τσάμικο» κόμμα έχει ζητήσει να ονομαστεί αυτός ο δήμος «Δήμος Τσαμουριάς».

Σημειώνεται πως η ένταξη μειονοτικών χωριών σε δήμους με αμιγή αλβανικό πληθυσμό είναι αντίθετη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και γι’ αυτό και ο κ. Βενιζέλος ήταν σαφής, επισημαίνοντας στον κ. Μπουσάτι ότι οδηγός πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή πρακτική και η Αλβανία, ως υποψήφια χώρα, έχει επιπρόσθετες υποχρεώσεις.

Το άρθρο Προειδοποίηση Ελλάδας σε Αλβανία για θέμα της μειονότητας εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα