Μάχη μέχρι το τελευταίο λεπτό...

-Τα σενάρια της επόμενης μέρας

-Σε ποια περίπτωση θα στηθούν πάλι κάλπες

-Το πιο κρίσιμο δίλημμα για το μέλλον της χώρας

Λεπτό προς λεπτό, ψήφο προς ψήφο και σπίτι προς σπίτι θα δίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή η εκλογική μάχη και μάλιστα υπό το φως της... Σελήνης, αφού τη νύχτα της 5ης προς 6η Μαΐου θα έχουμε τη μεγαλύτερη πανσέληνο της

χρονιάς.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Καθώς λοιπόν έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, η Ν.Δ. φουλάρει τις μηχανές της και την κινητοποίησή της για να μπορέσει να ξεπεράσει το 30% και να θέσει τη βάση για την επίτευξη των εκλογικών και πολιτικών στόχων της. Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί να δώσει δύσκολη μάχη για να μην έχει μεγάλη απόσταση από τη Ν.Δ., την οποία ορισμένοι προσδιορίζουν μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό. Όσο για την Αριστερά, πηγαίνει στις κάλπες κατακερματισμένη και επιβεβαιώνοντας ότι ζει τον δικό της «εμφύλιο» και την προφανή αδυναμία να παρουσιάσει, πέραν του καταγγελτικού πολιτικού λόγου, συγκεκριμένες προτάσεις κυβερνητικής πολιτικής. Έτσι το τελικό διακύβευμα, που προβάλλει λίγο πριν από το άνοιγμα της κάλπης, είναι αν αντέχει η χώρα να ζήσει είτε την περιπέτεια της ακυβερνησίας, είτε της συγκρότησης ενός κυβερνητικού συνονθυλεύματος.

Το διακύβευμα γίνεται ισχυρότερο από τη στιγμή που δημιουργούνται προϋποθέσεις με μια ισχυρή και αποφασισμένη κυβέρνηση να δρομολογηθεί η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ήδη ένα θετικό σημάδι είναι και η αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poor's. Ο οίκος αξιολόγησης αποφάσισε να αναβαθμίσει την ελληνική Οικονομία από «SD» ( δηλαδή selective default ή αλλιώς επιλεκτική χρεοκοπία) μετά την ολοκλήρωση του PSI σε «CCC» (τρεις σκάλες πιο πάνω). Η κίνηση θεωρείτο αναμενόμενη μετά την ολοκλήρωση του κουρέματος του χρέους, αλλά δεν παύει να έχει σημειολογικά τη σημασία της ελάχιστες ημέρες πριν από τις κάλπες.

Στην περίπτωση που η Ν.Δ. συγκεντρώσει ποσοστό από 27% και πάνω, ενώ παράλληλα μένουν εκτός Βουλής τα κόμματα ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ, προσανατολίζεται να ζητήσει εκ νέου εκλογές. Το σκεπτικό είναι η κεντροδεξιά να εμφανιστεί «ενωμένη» για να μπορέσει να συγκεντρώσει το ποσοστό που θα της δώσει την αυτοδυναμία. Προϋπόθεση θα είναι σε μια τέτοια περίπτωση οι αρχηγοί του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας να μην κατεβάσουν ψηφοδέλτια στις αμέσως επόμενες εκλογές, που κατά το σενάριο αυτό τοποθετούνται στα μέσα Ιουνίου.

Στην περίπτωση που αθροιστικά τα δύο κόμματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν από 165 έως 180 βουλευτές, ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός του πρώτου κόμματος θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Το σενάριο που συζητείται είναι να καταθέσει παράλληλα συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο οποίο θα καλέσει το δεύτερο κόμμα να συμφωνήσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησης των αναγκαίων μέτρων. Ο αντίλογος είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση και εν όψει των αποφάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, όχι μόνο δεν θα έχει λυμένα τα χέρια του, αλλά θα είναι «όμηρος» ισορροπιών και πιθανών προσ

Keywords
Τυχαία Θέματα