Κρίσιμη η κατάσταση του ασθενή με Έμπολα που νοσηλεύεται στο Τέξας

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Πρεσβυτεριανό νοσοκομείο του Ντάλας, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρώτος ασθενής με Έμπολα στη χώρα. Μέχρι τώρα η κατάσταση της υγείας του Τόμας Έρικ Ντάνκαν από τη Λιβερία χαρακτηριζόταν σοβαρή. Η υγεία του επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας με το νοσοκομείο να κάνει λόγο σε ιατρική ανακοίνωση του για “σοβαρή αλλά σταθερή” κατάσταση. Η εκπρόσωπος του νοσοκομείου δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Παράλληλα,

σε συνέντευξη Τύπου, Αμερικανοί αξιωματούχοι της υγείας ανακοίνωσαν ότι κανένα από τα άτομα που ήρθαν σε άμεση επαφή με τον ασθενή δεν έχει εκδηλώσει ούτε ένα σύμπτωμα της νόσου. Οι αμερικανικές υγειονομικές Αρχές ανέφεραν ότι υπάρχουν περί τα 100 πιθανά κρούσματα του ιού Έμπολα, από τότε που εντοπίστηκε ο πρώτος ασθενής με τον θανατηφόρο ιό στη χώρα, αλλά ότι δεν έχουν διαπιστωθεί νέες λοιμώξεις.

Ο δρ Τόμας Φρίντεν, διευθυντής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), δήλωσε ότι η είδηση του ασθενούς με τον ιό Έμπολα στο Ντάλας έχει αυξήσει την επαγρύπνηση στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, κυρίως όσον αφορά τον έλεγχο των ασθενών που εισάγονται, ιδιαίτερα εκείνων που πρόσφατα ταξίδεψαν στις χώρες όπου ξέσπασε η επιδημία στη δυτική Αφρική και επέστρεψαν στις ΗΠΑ.

Τα CDC έχουν εντοπίσει μέχρι τώρα εννέα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή του Ντάλας, τα οποία είναι μέλη της οικογένειάς του και νοσηλευτικό προσωπικό. Τα άτομα αυτά ίσως έχουν εκτεθεί στον ιό. Εκτός από αυτήν την ομάδα υψηλού κινδύνου, έχουν εντοπιστεί επίσης 46 άτομα, για τα οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί με βεβαιότητα η περίπτωση να ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή.

Keywords
Τυχαία Θέματα