Το φυσικό αέριο μπαίνει σε κάθε σπίτι της Αττικής

Ένα πολύ ενθαρρυντικό πρόγραμμα προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), σε συνεργασία με τις Επιχειρήσεις Παροχής Αερίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης, επιδοτώντας το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου σε κατοικίες προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου, με το όφελος

για συγκεκριμένες κατηγορίες και υπό προϋποθέσεις να φτάνει έως και τα 5.500 ευρώ.

Δηλαδή, το ΥΠΕΚΑ δίνει οικονομικό κίνητρο – ενίσχυση που φτάνει έως και το 60% του συνολικού κόστους στα νοικοκυριά των περιοχών της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, προκειμένου να μετατρέψουν την κεντρική θέρμανση από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων στα νοικοκυριά για πιο καθαρή και φθηνή ενέργεια. Με αυτό το νέο πρόγραμμα, που ήδη «τρέχει», γίνεται ακόμα πιο προσιτή στους οικιακούς καταναλωτές η δυνατότητα να συνδεθούν με το φυσικό αέριο και να απολαύσουν τα πολυάριθμα οφέλη του.

Οι 3 βασικοί στόχοι του προγράμματος:

Οι τρεις βασικοί στόχοι του προγράμματος, όπως τους σταχυολόγησε, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, κατά τη διάρκεια ειδικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε επί του θέματος, είναι:

-Ο πρώτος στόχος του προγράμματος, λοιπόν, είναι η μείωση του φαινομένου της αιθαλομίχλης τον επερχόμενο χειμώνα.

-Ο δεύτερος στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους στα νοικοκυριά της χώρας, δηλαδή με τη χρήση φυσικού αερίου να μειωθεί ως και κατά 40% το κόστος θέρμανσης στις περιοχές της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Εξάλλου, σε συνδυασμό και με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο συνεχίζει να είναι πάνω από 35% φθηνότερο από το πετρέλαιο.

-Ο τρίτος στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των συστημάτων θέρμανσης, που σημαίνει καλύτερο αποτέλεσμα για τα νοικοκυριά.

Προϋπολογισμός 10 εκ. ευρώ για 30.000 νοικοκυριά της Αττικής

Τα χρήματα, τα οποία θα διατεθούν, φτάνουν συνολικά τα 15 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκ. ευρώ για την Αττική, 2 εκ. ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία και 3 εκ. ευρώ για τη Θεσσαλία. Ο προϋπολογισμός προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από το γνωστό ΕΠΠΕΡΑΑ, ενώ οι ωφελούμενοι σε αριθμό νοικοκυριών εκτιμάται ότι θα είναι:

-για την Αττική 30.000 νοικοκυριά,

-για τη Θεσσαλονίκη 7.000 νοικοκυριά και

-για τη Θεσσαλία 9.000 νοικοκυριά.

5 ερωτήσεις και απαντήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης

1. Για ποιο λόγο να συνδεθεί κάποιος με το φυσικό αέριο;

Οικονομία:

Η οικονομία που επιτυγχάνει τώρα σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης είναι της τάξης του 40%. Στην προηγούμενη σεζόν η μέση εξοικονόμηση ήταν στο 42% και ακόμη και με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο η τιμή του φυσικού αερίου θα έχει διαφορά με το πετρέλαιο θέρμανσης στο επίπεδο του 35 με 40%.

Εξοικονόμηση Ρύπων:

Μάλιστα, στο χρονικό διάστημα από το 2012 έως το 2013, στο λεκανοπέδιο της Αττικής έγινε μια πολύ σημαντική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, της τάξης των 1.783 εκατομμυρίων τόνων. Είναι μια σημαντική συνεισφορά του φυσικού αερίου στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο λεκανοπέδιο.

Το Δίκτυο Φυσικού Αερίου στην Αττική:

Το δίκτυο του φυσικού αερίου καλύπτει 51 καλλικρατικούς Δήμους στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Είναι 3.000 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης στο λεκανοπέδιο. Σήμερα, 800.000 νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στο φυσικό αέριο. Έχουν συνδεθεί περίπου τα 300.000 νοικοκυριά. Υπάρχει δηλαδή μια σημαντική διείσδυση του φυσικού αερίου και εκτιμάται ότι με τις ενέργειες αυτές που γίνονται, όπως το εν λόγω πρόγραμμα επιδότησης, η διείσδυση αυτή θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο και πραγματικά η λύση του φυσικού αερίου θ’ αντιπροσωπεύει την πιο οικονομική επιλογή για τους καταναλωτές.

2. Ποιες δαπάνες καλύπτει – ύψος επιδότησης;

Το πρόγραμμα καλύπτει τις συσκευές και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για την μετατροπή της υπάρχουσας εγκατάστασης θέρμανσης πετρελαίου σε αντίστοιχη χρήσης φυσικού αερίου, όπως καυστήρας, λέβητας, σωληνογραμμή φυσικού αερίου, σύστημα απαγωγής καυσαερίων, μελέτη, εργασία και υλικά εγκατάστασης κλπ.

Η επιδότηση καλύπτει ποσοστό (60%) του συνολικού κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου, με ανώτατο ποσό ανάλογα την κατηγορία εγκατεστημένης ισχύς του λέβητα ως εξής:

Εγκατεστημένη ισχύς λέβητα (kcal/h)

-υφιστάμενου ή νέου-

Ανώτατο Ποσό επιδότησης (συμπ. ΦΠΑ)

Χωρίς αλλαγή λέβηταΑνώτατο Ποσό επιδότησης (συμπ. ΦΠΑ)

Με αλλαγή λέβητα0-35.0001.000€35.001-120.0001.500€2.000€120.001-170.0002.300€3.000€170.001-200.0003.300€4.000€>200.0004.700€5.500€

Υποσημείωση:

Σε περίπτωση ΚΘ (πολυκατοικίας) για να δοθεί το ανωτέρω ποσό επιδότησης πρέπει το σύνολο των ιδιοκτησιών να είναι επιλέξιμες και να υποβάλλουν αίτηση (π.χ. αν σε πολυκατοικία με 180.000kcal/h υποβάλλει αίτηση για επιδότηση και είναι επιλέξιμο το 80% των χιλιοστών ιδιοκτησίας τότε το επιδοτούμενο ποσό θα είναι 3.200€ αντί για 4.000€).

3. Ποιοι καταναλωτές είναι δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν όσοι:

-Είναι ιδιοκτήτες (δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας) σε επιλέξιμη κατοικία.

-Έχουν στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία.

- Έχουν υπογράψει σύμβαση παροχής φυσικού αερίου μετά τις 25 Σεπτεμβρίου 2014.

Μια κατοικία θεωρείται επιλέξιμη αν:

-Είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία (σημειωτέον ότι σε μια πολυκατοικία πρέπει τουλάχιστον το 50% αριθμητικά των θερμαινόμενων, από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ιδιοκτησιών – διαμερίσματα και μη- να χρησιμοποιείται ως κατοικία. Δεν χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία) ή μεμονωμένο διαμέρισμα.

-Βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.500 €/τ.μ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιες περιοχές σε Δήμους στο λεκανοπέδιο της Αττικής εξαιρούνται. Εξαιρείται για παράδειγμα ολόκληρος ο Δήμος της Φιλοθέης. Εξαιρούνται μεγάλες περιοχές των Δήμων της Γλυφάδας, της Βούλας, του Ελληνικού, της Ερυθραίας, της Κηφισιάς, του Ψυχικού. Αυτό γίνεται, προκειμένου να βοηθηθούν εκείνοι οι οποίοι πραγματικά το χρειάζονται.

-Βρίσκεται στην Περιφέρεια της Αττικής, σε σημείο με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου

4. Πως δίνεται η επιδότηση;

Ο ωφελούμενος καταναλωτής κατά την προμήθεια και κατασκευή της νέας εγκατάστασης φυσικού αερίου καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή. Το επιδοτούμενο ποσό θα αποδοθεί στον εγκαταστάτη ή/και προμηθευτή του νέου εξοπλισμού μέσω της ΕΠΑ Αττικής μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου.

5. Ποια είναι η διάρκεια του προγράμματος;

Οι καταναλωτές μπορούν να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα μέχρι τις 30 Απριλίου 2015. Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να προβούν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για υπαγωγή στο πρόγραμμα τηλεφωνικά στην γραμμή εξυπηρέτησης καταναλωτών της ΕΠΑ Αττικής 1133 από τις 26 Σεπτεμβρίου 2014, καθώς και να προβούν σε αίτηση σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου.

ΥΠΕΚΑ: Ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών θα προλάβει τη φετινή σεζόν

Πάντως, σχετικά με το χρονικό περιθώριο και εάν προλαβαίνει να γίνει η μετατροπή των εσωτερικών εγκαταστάσεων το φετινό χειμώνα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος «δεν θα μετατραπεί το σύνολο μέχρι το Δεκέμβριο, θα υπάρξει κι ένα κομμάτι το οποίο θα ακολουθήσει, όμως υπάρχει ένα κύμα μετατροπών εσωτερικών εγκαταστάσεων που ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και με το κλείσιμο της χειμερινής σαιζόν από το Φλεβάρη και μετά υπάρχει το επόμενο κύμα, το οποίο συνήθως ολοκληρώνεται στον Απρίλιο. Οπότε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι θα έχει τη δυνατότητα να προλάβει τη φετινή σεζόν».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι παράλληλα με το νέο πρόγραμμα επιδότησης, η ΕΠΑ Αττικής παρέχει έκπτωση στα τέλη σύνδεσης έως και 100% για νέες κεντρικές θερμάνσεις και 50% στα τέλη σύνδεσης μεμονωμένων διαμερισμάτων. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η εταιρεία ήδη εφαρμόζει χρηματοδοτικό πρόγραμμα σε μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και κατοίκους μεμονωμένων διαμερισμάτων το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες καταναλωτών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος επιδότησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα