Η κλιματική απειλή έφτασε στην… πόρτα του ανθρώπου

Το θάνατο σε 250.000 άτομα παγκοσμίως αναμένεται να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, ετησίως, μετά το 2030 και μετά, σύμφωνα με έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO). Συγκεκριμένα η έκθεση του WHO αναφέρει ότι κάθε χρόνο θα χάνουν τη ζωή τους 60.000 άτομα από ελονοσία, 48.000 άτομα από διαρροϊκές ασθένειες, 95.000 παιδιά από υποσιτισμό, καθώς και 38.000 ηλικιωμένοι από υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ο αντίκτυπος από την κλιματική αλλαγή θα κορυφωθεί γύρω στο 2050.

Πολλές από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες του κόσμου έχουν κύκλους μετάδοσης οι οποίοι επηρεάζονται δραματικά από τις

συνθήκες θερμότητας, υγρασίας και βροχοπτώσεων. Για παράδειγμα τα παράσιτα της ελονοσίας και τα κουνούπια που τα μεταφέρουν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις μεταβολές του κλίματος, γεγονός που έχει συνδεθεί με σχετικές επιδημίες από αρκετές έρευνες στο παρελθόν.

Άλλες ασθένειες με πιθανότητες επιδημιών όπως η χολέρα, ο δάγκειος πυρετός, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα και ο ιός Έμπολα είναι επίσης πιθανόν να επηρεάζονται με παρόμοιο τρόπο από τις κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με την Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Όλες αυτές οι ασθένειες έχουν τη δυνατότητα μεγάλης κοινωνικής διαταραχής και δημιουργούν σοβαρές υλικοτεχνικές απαιτήσεις για την αντιμετώπισή τους.

«Ο πλανήτης μας ολοένα και χάνει την ικανότητά του να διατηρεί την ανθρώπινη ζωή σε καλή κατάσταση υγείας», δήλωσε η Τσαν. «Οι τρέχουσες συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή ακόμα δε δίνουν την κατάλληλη σημασία στα σημαντικά θέματα υγείας που προκαλεί», πρόσθεσε.

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες απειλούν πολλές ζωές. Μεγάλος αριθμός επικίνδυνων ασθενειών είναι ευαίσθητες στις κλιματικές συνθήκες και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε και να προσαρμοστούμε κατάλληλα για να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα