Ερντογάν : «Τα φυσικά μας σύνορα δεν είναι τα σύνορα της καρδιάς μας»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Παρά την γκάφα του ΑΠΕ λόγω της πλημμελούς μετάφρασης των δηλώσεων του Ερντογάν, δεν μπορεί να αγνοηθεί η ουσιαστική επιδίωξη του Ταγίπ Ερντογάν να ανακινήσει συνοριακά θέματα, που καταδεικνύουν την ύπαρξη ενός υφέρποντα έστω τουρκικού αλυτρωτισμού.

«Δεν μπορούμε να χαράξουμε σύνορα στην καρδιά μας»

Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε πανεπιστήμιου στην επαρχία της Ριζούντας που φέρει το όνομά του, αναφέρθηκε στις διαχρονικές ιστορικές

σχέσεις της Τουρκίας με μια σειρά περιοχών που δεν εντάσσονται στα φυσικά σύνορα του τουρκικού κράτους, αλλά εμπεριέχονται στα «σύνορα της καρδιάς μας» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ενώ επεσήμανε στην ομιλία του «Κάποιοι μας ρωτούν γιατί ενδιαφέρεστε για το Ιράκ, γιατί ενδιαφέρεστε για τη Συρία”. Μας ρωτούν “γιατί νοιάζεστε για την Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια, τη Βόρειο Αφρική”. Ενώ συνέχισε λέγοντας «πώς είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε την Ριζούντα από το Μπατούμι; Ή πώς είναι δυνατό να σκεφτούμε την Ανδριανούπολη ξεχωριστά από τη Θεσσαλονίκη ή το Κάρτζαλι; Πώς μπορείτε εσείς να θεωρήσετε ότι το Γκαζιαντέπ και το Χαλέπι, το Μαρντίν, η αλ-Χασάκα, ή η Σύρτη και η Μοσούλη είναι μέρη που δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο;

Ενώ ακόμη περισσότερο ο Ερντογάν σημείωσε ότι η «Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», δεν είναι μόνο τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της αλλά και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς με την Τουρκία. Για αυτό ακριβώς όπως τόνισε η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει το Χαλέπι, δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στους «ομοεθνείς της στην Δυτική Θράκη, στην Κύπρο, στην Κριμαία και οπουδήποτε αλλού».

Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών αν και στήριξε την αντίδρασή του στην λανθασμένη μεταφορά των λεγομένων του Τούρκου Προέδρου, έβγαλε σχετική ανακοίνωση που καυτηριάζει τις αλυτρωτικές διαθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν .

Δείτε την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών :

«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.

Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».

Το άρθρο Ερντογάν : «Τα φυσικά μας σύνορα δεν είναι τα σύνορα της καρδιάς μας» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα