«Κούρεμα» των νέων κύριων συντάξεων κατά 30%

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Εξαιρετικά άσχημη, ιδιαίτερα δυσοίωνη είναι η προοπτική της συνταξιοδότησης για τις γενιές που έρχονται. Καθώς λόγω των αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί εκ του νόμου Κατρούγκαλου η νέα μέση σύνταξη θα κυμαίνεται περί τα 655 ευρώ, εξαιτίας της μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης και του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων .

Μειώσεις έως και 30%

Οι μειώσεις που πρόκειται να επιβληθούν θα προσεγγίζουν το 30%, καθώς όπως αναλύεται σε σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα τα ΝΕΑ,

οι νέες κύριες συντάξεις θα υπολογίζονται ως αποτέλεσμα των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% για 40 χρόνια ασφάλισης, έναντι του 60% που ίσχυε στους νόμους Λοβέρδου, και του 70% που προβλεπόταν στον νόμο Ρέππα.

Ταυτόχρονα για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης θα υπολογίζονται οι αποδοχές του συνόλου του εργασιακού βίου, και όχι η καλύτερη πενταετία από την τελευταία δεκαετία που ίσχυε για το ΙΚΑ, του τελευταίου μισθού που προβλεπόταν για τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες ή του μισθού του Οκτωβρίου του 2011 που ίσχυε για το Δημόσιο. Σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται φανερό ότι τις μεγαλύτερες απώλειες θα τις έχουν όσοι θα λάβουν σύνταξη με 35 χρόνια ασφάλισης, ανεξάρτητα σε ποιο ταμείο ανήκουν.

Εξάλλου σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου η νέα κύρια σύνταξη θα συνιστά το άθροισμα της εθνικής –384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης- και ανταποδοτικής σύνταξης η οποία υπολογίζεται βάση των αποδοχών από το 2002 και εντεύθεν και με κριτήριο τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Η εν λόγω εξέλιξη είναι διαυγές πως θα επιδεινώσει περαιτέρω την οικονομική δυνατότητα των πολιτών, με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat να καταδεικνύουν πως ένας στους τρεις Έλληνες ζει σε συνθήκες φτώχειας. Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας τους τέσσερις.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση καθώς κατά το 2015 το 35,7% του πληθυσμού -δηλαδή 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι-αντιμετώπιζε το φάσμα της απόλυτης φτώχειας ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 23,7% δηλαδή 118,8 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι μόνες χώρες που βρίσκονται σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα είναι η Βουλγαρία με ποσοστό φτώχεια 41,3% και η Ρουμανία με 37,3%. Ωστόσο αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς και στο ίδιο μοτίβο, θα «ξεπεράσουμε» και αυτές τις χώρες.

Το άρθρο «Κούρεμα» των νέων κύριων συντάξεων κατά 30% εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα