Επίσκεψη Πούτιν στη Σερβία

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στη Σερβία ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με στόχο να επικυρώσει την ρωσική επιρροή και παρουσία στη Σερβία, η οποία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, θα παραστεί στις εκδηλώσεις της 70ής επετείου της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου, αναμένεται να τύχει θερμής υποδοχής στη Σερβία, η οποία αποτελεί ιστορικά πολύτιμη φίλη της Ρωσίας, αρνούμενη μάλιστα να συμμετάσχει στις

κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις Βρυξέλλες στη Μόσχα για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

«Όταν αποφασίσαμε να διαπραγματευθούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μιλήσαμε για κυρώσεις κατά της Ρωσίας», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

«Η Ρωσία έχει πολλούς συμμάχους στο κόσμο, αλλά στην Ευρώπη λίγοι είναι εκείνοι που είναι έτοιμοι να σταθούν στο πλευρό του κ. Πούτιν. Αντίθετα στη Σερβία, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει θετική γνώμη για τον ρώσο πρόεδρο», σύμφωνα με τον σέρβο ιστορικό Τσέντομιρ Αντιτς.

Από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης τον Νοέμβριο 2013, η σερβική διπλωματία διατηρεί μία εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην τήρηση των υποχρεώσεών της απέναντι στην ΕΕ και τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Μόσχα, η οποία έχει υποστηρίξει το Βελιγράδι σε σειρά ευαίσθητων διεθνών θεμάτων, όπως το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, το οποίο δεν έχει αναγνωρισθεί από τη Μόσχα.

Για τη Μόσχα είναι σημαντικό η προσέγγιση της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην θίξει τη σχέση της με το Βελιγράδι και να μη πλήξει τα ρωσικά συμφέροντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα