Ένα μεγάλο βήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του Αλτσχάιμερ

Ένα μεγάλο βήμα που οδηγεί στην ανάπτυξη θεραπειών αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ πραγματοποίησαν αμερικανοί νευροεπιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα που βρίσκονται σε όλα τα στάδια της νόσου.

Χρησιμοποιώντας ένα πρωτοποριακό σύστημα κυτταρικής καλλιέργειας που αποκαλείται “Αλτσχάιμερ σε τρυβλίο” οι επιστήμονες κατάφεραν να μελετήσουν την εξέλιξη της νόσου σε πραγματικό χρόνο, μια ευκαιρία που δεν έχουν με τους ασθενείς, καθώς μελετούν τους εγκεφάλους τους όταν πλέον είναι νεκροί.

Παρότι το τρυβλίο

δεν προσομοιώνει συνολικά την κατάσταση που επικρατεί στον εγκέφαλο, καθώς δεν διαθέτει ορισμένα βασικά συστατικά (π.χ. ανοσοποιητικά κύτταρα), η ανάπτυξή του συνιστά μεγάλη πρόοδο σε σχέση με τη μελέτη εγκεφάλων ποντικιών.

«Πρόκειται για ένα γιγάντιο βήμα προόδου, το οποίο μπορεί να επιταχύνει δραματικά τις δοκιμές νέων φαρμάκων», τόνισε ο ειδικευμένος στη νόσο Αλτσχάιμερ ερευνητής δρ Π. Μουράλι Ντοραϊσγουάμι του Πανεπιστημίου Ντιουκ. Εξίσου ενθουσιασμένοι δήλωσαν άλλοι επιστήμονες από το επίτευγμα, που θα διευκολύνει πλέον σημαντικά τη δουλειά τους.

Η νέα ανακάλυψη -που επιβεβαίωσε την επικρατούσα υπόθεση ότι το Αλτσχάιμερ προκαλείται από την υπερβολική εναπόθεση πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο- θα επιτρέψει την εξοικονόμηση πόρων (χρόνου και χρημάτων) για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα