Αλλαγή σελίδας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Για αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα μίλησε στην ομιλία του στη σύνοδο των Ευρωπαίων εργοδοτών στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος παράλληλα στη βελτίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ εταίρων και κυβέρνησης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως το ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση, γιατί χρειάζεται εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν

οι επενδυτές και οι Έλληνες, όπως τόνισε, έχουν κάνει μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αξίζει να σημειωθεί δε πως ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πουλήσει τα πάντα, εκείνο που χρειάζεται να είναι τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Την έναρξη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και της προσέλκυσης επενδυτών επιβεβαιώνει και η επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού στην Αθήνα, παρά τα ανοικτά πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα στη χώρα του. Το πλαίσιο της επίσκεψης είναι βέβαια ευρύτερο, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Γαλλία είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε κρατικό επίπεδο στην Ελλάδα, ενώ έχει εκφράσει πρόδηλα το ενδιαφέρον της και για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Υπ’ αυτή την έννοια δεν είναι αμελητέο το γεγονός ότι τον κ. Βαλς συνόδευε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία, όμως, αντιμετωπίζει και ο πρωθυπουργός την όλη κατάσταση. Στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την εκταμίευση της δόσης και τη χαλάρωση της στάσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο θέμα των ελληνικών ομολόγων. Βασικός του προβληματισμός φάνηκε πως είναι η αναζήτηση ισοδυνάμων για τον ισοσκελισμό του κοινωνικού κόστους από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, το βάρος των οποίων αναμένεται να καταλάβουμε καλύτερα από τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση η διεθνής συγκυρία φαίνεται να ευνοεί την Ελλάδα. Οι ίδιοι εταίροι εν όψει του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Βrexit, βιάζονται να κλείσουν κάθε εκκρεμότητα με την Ελλάδα και για να εστιάσουν στην περίπτωση της Βρετανίας και κυρίως στην εξάλειψη κάθε «λαβής» που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το ευρωφοβικό ρεύμα στην Αγγλία.

Το άρθρο Αλλαγή σελίδας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα