«Κοκκινίζει» ο αριθμός εγγραφών στην πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης συνταξιούχων

15:42 11/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνεται ο αριθμός των εγγραφών στην πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης συνταξιούχων μετά την κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης από τις αρχές του 2024.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, δηλώνει ότι ο διπλασιασμός των εγγραφών στην πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης συνταξιούχων καταδεικνύει την επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του φορέα να κάνουν ευνοϊκότερους τους όρους συμμετοχής στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν

να εργαστούν.

Όπως τονίζει, στόχος παραμένει η νόμιμη απασχόληση των συνταξιούχων που θέλουν να παραμείνουν ενεργοί στην κοινωνία, με την αφαίρεση κάθε είδους αντικινήτρου, όπως το πέναλτι του 30%, το οποίο καταργήθηκε.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που προβλέπει ο νόμος 5078/2023 για την απασχόληση των συνταξιούχων, η αμοιβή των εργαζομένων που έχουν συνταξιοδοτηθεί καταβάλλεται πλέον χωρίς μείωση και πραγματοποιείται μια παρακράτηση 10% από το εισόδημα που αποκομίζουν από την εργασία τους. Μέχρι πρόσφατα, στην περίπτωση που αποφάσιζε κάποιος συνταξιούχος να εργαστεί, είχε άμεσα απώλεια της τάξεως του 30% από τη σύνταξή του. Αυτό το ποσοστό, λίγο παλαιότερα, μέχρι το 2019 (νόμος Κατρούγκαλου), ανερχόταν στο 60%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενδεικτικό της επιτυχίας του νέου ευνοϊκού συστήματος είναι ότι παρατηρείται αύξηση των εγγεγραμμένων συνταξιούχων από 36.000, πριν από την αλλαγή του νόμου, σε σχεδόν 81.000, που έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, με το νούμερο να αυξάνεται σταθερά.

Υπενθυμίζεται ότι ο απασχολούμενος συνταξιούχος θα πρέπει να υποβάλει σχετική δήλωση στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών taxisnet ή με τη χρήση των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking). Στην πλατφόρμα δηλώνονται τόσο η ανάληψη της απασχόλησης, όσο και η συνδρομή προϋποθέσεων για την εξαίρεση από την καταβολή πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ ή και από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Keywords
Αναζητήσεις
kokkinizei-o-arithmos-engrafon-stin-platforma-dilosis-apascholisis-syntaxiouchon.htm
Τυχαία Θέματα