Αυξάνει τα τιμολόγια, αλλά μειώνει μισθούς και επιδόματα η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ τρέχει μόνη της στον ανταγωνισμό κι έρχεται …δεύτερη. Ανατιμά τις υπηρεσίες της κατά το δοκούν, αλλά στο τέλος καταγράφει ζημιές! Προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, η διοίκηση της ΔΕΗ πρότεινε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές μια νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προς τους εργαζόμενους

της ΔΕΗ, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

Όσον αφορά τους βασικούς μισθούς προτείνεται μείωση κατά 15%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, των ειδικών επιδομάτων κατά 33%, πάγωμα του χρονοεπιδόματος και χορήγηση του επιδόματος βάρδιας μόνο σε όσους πράγματι εργάζονται (έχουν δηλαδή φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας).

-Σε περίπτωση αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ ή παύσης λειτουργίας μονάδων ή για γενικότερους οικονομικούς λόγους, το πλεονάζον προσωπικό θα απολύεται με απόφαση διευθύνοντος συμβούλου, αφού προηγουμένως εξετασθεί η δυνατότητα μετάθεσης, αλλαγής ειδικότητας ή μετεκπαίδευσης.

-Αν η εταιρεία προτείνει μια από αυτές τις λύσεις (μετάθεση, αλλαγή ειδικότητας) και ο εργαζόμενος αρνηθεί, θα επέρχεται άμεση καταγγελία της σύμβασης. Με άλλα λόγια άρνηση αποδοχής μετάθεσης εξομοιώνεται με παραίτηση του μισθωτού, ενώ η αδικαιολόγητη απουσία επί 20 συνεχείς εργάσιμες ημέρες ή 30 διακεκομμένες στη διάρκεια του έτους εξομοιώνεται με παραίτηση.

-Προβλέπονται απολύσεις στις περιπτώσεις στάσιμων, αργόμισθων κατόπιν διαδικασίας αξιολόγησης και επαναξιολόγησης εντός τριετίας.

Η ΓΕΝΟΠ φυσικά αρνείται να δεχθεί τις αλλαγές και υποστηρίζει πως η μετενέργεια της προηγούμενης ΣΣΕ λήγει στις 14 Μαΐου.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα