Ρομπότ που πετάει σαν πουλί!

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα ρομπότ που μπορεί να μιμηθεί την κίνηση των πουλιών, προχωρώντας την τεχνολογία ένα βήμα πιο πέρα... Το MAV -micro aerial vehicle, όπως ονομάζεται, καταφέρνει να προσγειωθεί όπως τα πουλιά, κουνώντας τα φτερά του και διατηρώντας παράλληλα την ισορροπία του.

Επίσης τα φτερά του ρομπότ μπορούν να αλλάζουν σχήμα και γωνία για να δώσουν στο MAV την κατάλληλη ταχύτητα και κλίση προκειμένου να προσγειωθεί ομαλά από ύψωμα στο έδαφος, κάτι που δείχνει πλέον ότι τα ιπτάμενα

ρομπότ μπορούν να αντιγράψουν την κίνηση των πουλιών.

Το MAV είναι εμπνευσμένο από το φυσικό σχήμα και την κίνηση των φτερών των πουλιών που επιτρέπουν στα ζώα να κινούνται με πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια, ενώ αλλάζοντας το σχήμα των φτερών τους, μπορούν να ρυθμίσουν την κίνησή τους και να ίπτανται πάνω από ένα συγκεκριμένο σημείο.

Παράλληλα, 5 διαφορετικές ζώνες ελέγχου επιτρέπουν στο MAV να εκτελέσει με ακρίβεια τις κινήσεις του κερδίζοντας ή χάνοντας ύψος με χαμηλή ταχύτητα, καθώς μια ουρά βοηθά το ιπτάμενο ρομπότ να ελέγξει ακόμα περισσότερο το ύψος και την ταχύτητά του, δίνοντας μεγαλύτερη ακρίβεια στις κινήσεις.

Μέχρι σήμερα η κίνηση ήταν αδύνατη για αεροσκάφη με σταθερά φτερά, όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο δρόμος άνοιξε για αεροπλάνα που θα προσομοιώνουν την κίνηση των πουλιών, μετά τη δημιουργία του MAV.

Πηγή: e-go.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα