Independent: Φαγητό με σκουλήκια στους πρόσφυγες στην Χίο!

Τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο πρώην εργοστάσιο της Βιάλ κατέγραψε δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Independent που επισκέφτηκε το κέντρο φιλοξενίας στην Χίο.

«H φυλακή μοιάζει με 5αστερο ξενοδοχείο μπροστά στο hot spot της Χίου» γράφει η εφημερίδα.

Διαβάστε γιατί:

Δεκάδες πρόσφυγες κοιμούνται στο πάτωμα με μια λεπτή κουβέρτα!
Το φαγητό με το οποίο σιτίζονται, είναι σε άθλια κατάσταση και πολλές φορές έχει ζωντανά

σκουλήκια. Τα παιδιά φορούν χειροποίητες σαγιονάρες, κατασκευασμένες από κομμάτια πλαστικού και ρούχα από τις μπλε κουβέρτες που μοιράζονται.

Ακόμα και η φυλακή καλύτερη!

Πρόκειται για «εγκαταστάσεις μπροστά στις οποίες ακόμη και η φυλακή μοιάζει να είναι ένα 5αστερο ξενοδοχείο», δήλωσε ένας από τους ακτιβιστές που έχουν σπεύσει στο νησί για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.
«Τη νύχτα κρυώνουμε και έχουμε αρρωστήσει. Βήχω και έχω πρόβλημα με το λαιμό μου, αλλά οι γιατροί δεν μας δίνουν αρκετό φάρμακο. Τα παιδιά μας κλαίνε, πεινάνε. Δεν έχουμε κουβέρτες» δήλωσε 32χρονη πρόσφυγας.
Ένας 24χρονος Αφγανός συμπληρώνει: «Είμαστε φυλακισμένοι. Πριν δύο ημέρες μέσα στις πατάτες, είδαμε ένα μικρό ζώο. Ένα βίντεο που τραβήχτηκε από έναν πρόσφυγα απεικονίζει ένα σκουλήκι μέσα σε μερίδα φαγητού που δόθηκε στο συσσίτιο».

Ελλείψεις γιατρών

«Έχουμε μόνο δύο γιατρούς. Αυτοί δουλεύουν μόνο πέντε ή έξι ώρες την ημέρα. Έρχονται στις 11 το πρωί και καταφέρνουν να επισκεφθούν μόνο 12 με 20 ανθρώπου έκαστος. Σαράντα άνθρωποι την ημέρα δεν είναι αρκετοί. Η ανιψιά μου και η θεία μου πρέπει επειγόντως να μεταφερθούν στον νοσοκομείο», λέει ο Αφγανός μετανάστης.

«Οι γιατροί μας επισκέπτονται κάθε 4 ημέρες δίνοντας παυσίπονα στη θεία μου. Αλλά δεν είναι το φάρμακο που χρειάζεται, πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο αλλά δεν υπάρχει κανένας να μας βοηθήσει» συμπληρώνει.

Ο Ερυθρός Σταυρός αλλά και μία αμερικανική ΜΚΟ συνεχίζουν να παρέχουν περιορισμένη ιατρική υποστήριξη, κουβέρτες και κάποια προϊόντα υγιεινής από τις 20 Μαρτίου, αλλά στους εθελοντές έχει απαγορευτεί η είσοδος!

Απαγορεύουν την είσοδο σε εθελοντές

Η 36χρονη εθελόντρια Veronica Encinas Sanchez από το Μεξικό δήλωσε πως οι συνθήκες στο κέντρο κράτησης είναι «εντελώς απάνθρωπες».
«Αθώα παιδιά είναι εγκλωβισμένα στη Βιάλ, χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, χωρίς κατάλληλη τροφή και μηδενική υγιεινή. Οι άνθρωποι αποκαλούν το κέντρο κράτησης φυλακή, αλλά μπροστά του η φυλακή μοιάζει με 5αστερο ξενοδοχείο» ανέφερε.

Απειλεί με μηνύσεις την κυβέρνηση ο Δήμος Χίου

Αξίζει να σημειωθεί πως το τοπικό συμβούλιο της Χίου απειλεί με μηνύσεις την κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στη Βιάλ.

Τραγική ειρωνία; Το κέντρο φιλοξενίας της Χίου είχε «επιθεωρήσει» ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας…

Keywords
Τυχαία Θέματα